Slovenci na granici zaustavili ambulantna kola s umirućim

SLOVENSKA je policija u noći s ponedjeljka na utorak na graničnom prijelazu Vrtojba zaustavila talijanska ambulantna kola s bolesnikom u vrlo teškom stanju, državljaninom BiH, koji je nekoliko sati kasnije umro na odjelu za hitni prijam bolnice u talijanskoj Goriziji.

"Smrt jadnoga Bosanca na oltaru birokracije" nazvao je jedan tršćanski list spomenutu žalosnu epizodu, dok se granična policija iz Nove Gorice brani da je samo poštovala propise.

52-godišnji sarajevski taksist Tomislav Veljančić, u terminalnoj fazi raka, uputio se u Milano kod poznatog onkologa Umberta Veronesea, ali je odmah nakon ulaska u Italiju morao biti primljen u bolnicu, pa je poželio da se vrati i umre kod kuće.

Kako je tršćanskom "Primorskom dnevniku" ispričala medicinska sestra Viviana Basello, koja je organizirala njegov prijevoz natrag u domovinu, ambulantna kola s komatoznim Veljančićem s kojim je u pratnji bio brat Vlado bez problema su prošla talijansku, ali ne i slovensku rampu iako su imala upaljena rotirajuća svjetla.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski organi tvrde da Veljančićeva bosanska putovnica za jednokratan prijelaz koju je izdao konzulat BiH u Milanu nije bila važeća, a osim toga dodaju da je iz Slovenije u Italiju ušao s krivotvorenom hrvatskom osobnom iskaznicom. Zato su bolesnika vratili u Italiju iako su protiv njega mogli pokrenuti i kazneni postupak.

Nije pomoglo ni to da je slovenske granične organe bolesnikov brat na koljenima molio da se smiluju i dozvole urgentan prijevoz, svjedoči talijanska bolničarka.

Odbijen na granici, Veljančić - inače otac dvoje djece - umro je nekoliko sati kasnije.

"Priča od koje se ostaje bez riječi i u kojoj je umjesto ljudske solidarnosti pobijedila birokratska bešćutnost", ocjena je kojom je spomenutu epizodu na granici popratio list slovenske manjine u Trstu koji spominje da je riječ o granici za koju političari govore da će ionako "pasti" sa skorim ulaskom Slovenije u EU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara