Slovenci odnose s Hrvatskom ocjenjuju "slabima"

SKORO dvije trećine Slovenaca odnose s Hrvatskom ocjenjuje slabima, a više od polovice drži da slovenska diplomacija previše popušta Hrvatskoj, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje u petak na prvoj stranici objavljuje ljubljansko "Delo".

Od ukupno 716 ispitanika, koliko je obuhvaćeno reprezentativnim uzorkom, njih 63,3 posto političke odnose Slovenije i Hrvatske ocjenjuje slabima. Političke odnose dviju država kao "niti dobre niti slabe" vidi 24,8 posto ispitanika a samo njih 6,7 te odnose smatra dobrima dok 4,9 posto ispitanih ne zna kakvu bi ocjenu dalo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj ispitanika koji odnose sa susjednom državom ocjenjuje slabima povećan je za dva puta u odnosu na 2001. godinu, kad je u Hrvatskoj na vlast došla sadašnja vlada i kad su slovenski analitičari najavljivali da će sva otvorena pitanja, posebno pitanje granice na moru, biti ubrzo riješeni.

"Delo" u vodećem komentaru navodi da su do ovakvog stanja javnog mnijenja u Sloveniji doveli članci povodom najava da će Hrvatska proglasiti gospodarski pojas u Jadranskom moru. Sadašnji odnosi Slovenije sa Hrvatskom mogli bi se nazvati stanjem "hladnog rata", tvrdi "Delo".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara