Slovenci poručuju: "Cerar i Plenković se mogu sastati tek kad se raščisti pitanje implementacije"

Slovenci poručuju: "Cerar i Plenković se mogu sastati tek kad se raščisti pitanje implementacije"

Foto: FaH

DO SLUŽBENOG sastanka slovenskog i hrvatskog premijera može doći onda kad se raščisti pitanje implementacije arbitražne presude, izjavila je Lilijana Kozlovič, glavna tajnica u uredu vlade premijera Mire Cerara.

Slovenija je u stalnom kontaktu s Europskom komisijom i drugim europskim ustanovama, a isto tako i s Hrvatskom na različitim razinama, no predsjednik vlade jasno je rekao da s hrvatskom stranom službeno možemo govoriti samo o implementaciji arbitražne presude", kazala je Kozlovič na nenajavljenom sastanku Cerara s koalicijskim partnerima u vladi, dodavši da će do sastanka doći onda kad pitanje implementacije bude raščišćeno "na obje strane".

Komentirala Janšinu posjetu Zagrebu

Kozlovič je komentirala i informaciju da je u Zagrebu ovih dana bio čelnik slovenske oporbe i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janšina stranka članica je europske političke grupacije pučkih stranaka (EPP) pa se on odazvao pozivu da sudjeluje na konferenciji EPP-a u Zagrebu pod naslovom "Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija", koju je vodio predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Janša je iz Zagreba na svom twitter profilu objavio fotografiju na kojoj je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem uz koju je, osim zahvale za gostoprimstvo, napisao: "Razgovor (dijalog) je potreban. Samo tako otvorena pitanja mogu dobiti odgovore".

"Dijalog je potreban"

To su u Sloveniji neki komentatori u medijima ocijenili kao poruku premijeru Miri Ceraru, a neki nazvali i nedržavotvornim stajalištem, jer je službeno stajalište Slovenije da je dijalog s Hrvatskom o granici isključen ako ne pristane na implementaciju arbitražne presude, tim prije što se za odlazak na kongres EPP-a u Zagreb nisu odlučili neki drugi slovenski političari koji su također dobili poziv.

"Dijalog je potreban, ali je za realizaciju arbitražne presude također izuzetno značajno da se prate nacionalni interesi i da svi akteri djeluju usklađeno i odgovorno", kazala je glavna tajnica slovenske vlade Lilijana Kozlovič, osvrćući se na Janšin posjet Zagrebu i njegove razgovore koje je tom prilikom imao s Plenkovićem.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara