Slovenci smanjuju mirovine obrtnicima za skoro trećinu

Slovenci smanjuju mirovine obrtnicima za skoro trećinu
Ilustracija: EPA

DODATNE profesionalne mirovine za oko 9 tisuća bivših obrtnika u Sloveniji, koje se isplaćuju iz njihova posebnog mirovinskog fonda, smanjit će se od lipnja za 30,4 posto zbog financijske neodrživosti dosadašnjeg načina isplata, odluka je koju je u drugom pokušaju donijela skupština Fonda obrtnika i poduzetnika (SOP).

Fond za tzv. "profesionalne mirovine" osnovan je 1956. godine kao jedna vrsta paralelne mirovinske ustanove, za tu kategoriju zaposlenih koji se nakon Drugog svjetskog rata nisu mogli uključiti u državni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje te nisu stekli pravo na "državne" mirovine, prenijeli su slovenski mediji.

Obrtničke udruge prosvjeduju

Odluka da se te mirovine znatno smanje donesena je tijesnom većinom na skupštini nakon prvog neuspješnog pokušaja, kad je bila odbijena, ali uz velike prosvjede osiguranika-obrtnika te njihovih udruga, koji je smatraju nepravednom.

Oni najavljuju da će o državnoj uplati u njihov fond nastaviti pregovarati s vladom, kako bi se obrtničke mirovine vratile na prijašnju razinu, a da će u slučaju da to ne uspije, pokrenuti i pravne postupke kako bi se odluka o smanjenju državnih uplata i njihovih mirovina ukinula.

Prosječna mirovina koju je do sada dobivalo oko 9000 obrtnika i poduzetnika iz tog fonda ionako je bila u prosjeku samo 85 eura, tvrde obrtnici koji za slabu likvidnost fonda, kojemu je prijetila likvidacija, optužuju državu.

Zakonom je vlada prije nekoliko godina svoju godišnju donaciju tom fondu smanjila sa 6 milijuna eura na samo 600.000 eura te ga tako dovela u nezavidan položaj. Korisnici tog fonda ističu da su se u državni mirovinski fond, koji alimentira redovne državne mirovine, mogli uključiti tek nakon 1965. godine, ali da su u privatni obrtnički fond do tada uplaćivali znatne iznose.

Zbog tog kašnjenja, prva na državnu mirovinu slovenski samostalni obrtnici i poduzetnici počeli su stjecati tek nakon 1985. godine, što je država priznala 2000. godine, tako da je pristala uplaćivati dodatna sredstva u njihov obrtnički mirovinski fond.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara