Slovenci više vjeruju europskim nego svojim institucijama

Slovenci više vjeruju europskim nego svojim institucijama
Foto: EPA

SLOVENCI više vjeruju institucijama Europske unije nego domaćim institucijama, a onih koji smatraju da je EU ugledna dvostruko je više od onih koji u to sumnjaju, pokazalo je istraživanje u kojemu je potkraj prošle godine sudjelovalo 1017 ispitanika.

Riječ je o anketi Eurobarometar koja je provedena u svih 28 članica, a čini se da u Sloveniji ni nakon skoro 15 godina članstva u europskoj obitelji među ljudima nije prevladala u politici inače izraženija euroskeptična struja, zamjetna u nekim starim, ali i novim članicama.

Kad je riječ o pitanju povjerenja u institucije, pokazalo se da ustanovama Europske unije vjeruje 37 posto Slovenaca, a nacionalnima, odnosno vlastitoj vladi, samo 23 posto.

Većina osjeća pripadnost EU

Osjećaj pripadnosti EU prisutan je kod 72 posto slovenskih ispitanika, što je i prosjek na razini EU-a.

Onih Slovenaca koji smatraju da je ugled EU-a pozitivan je 38 posto, ispitanika koji ga ocjenjuju negativnim 18 posto, dok ostali drže da je reputacija EU-a neutralna, pokazalo je ispitivanje Eurobarometar.

Što se tiče budućnosti EU-a, u situaciji sigurnosnih promjena u okruženju, Brexita te jačanja populističkih i euroskeptičnih pokreta, 63 posto Slovenaca je optimistično, a 35 pesimistično.

Najvećim izazovima s kojima se suočava Slovenija i njena vlada Slovenci su naveli zdravstvenu i socijalnu skrb (31 posto) i imigraciju (24 posto).

Najvažnijim problemima s kojim se mora suočiti Europska unija smatraju imigraciju (58 posto) i terorizam (20 posto).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara