Slovenija: 90 posto izišlih na referendum podržalo Janšin prijedlog

OKO 90 posto slovenskih glasača koji su se odazvali na današnji referendum o "izbrisanim neslovencima" glasovalo je protiv zakonskog prijedloga vlade o vraćanju stalnog prebivališta za neslovence izbrisane iz registra stanovništva krajem veljače 1992. godine, pokazuje projekcija rezultata nakon 15 posto prebrojanih glasova, rekao je večeras za slovensku televiziju Marko Golobič, predsjednik državne izborne komisije.

On je kazao da je na referendum je izašlo između 30 i 40 posto birača.

Inicijator referenduma Janez Janša rekao je da očekuje ostavku ministra unutarnjih poslova Rada Bohinca, dodajući da je rezultat referenduma izraz nepovjerenja prema vladi a da će birači o tome reći svoje mišljenje i na lipanjskim izborima za Europski parlament te u rujnu na redovnim parlamentarnim izborima.

"Ovo je bio najapsurdniji od svih referenduma koje smo do sada imali", rekao je večeras za komercijalnu televiziju POP-TV premijer Anton Rop koji nije izašao na biralište. Referendum je, dodao je, bez ikakvog smisla i predstavlja svojevrsnu predizbornu kampanju stranaka desnice, odnosno "vlade u sjeni" Janeza Janše i Andreja Bajuka. Rop je rekao da su svoje rekli i glasači koji na reeferendum nisu izašli, poslušavši savjete da ga je potrebno bojkotirati. Ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc na biralištu je rekao da nizak odaziv birača govori kako "većinu Slovenaca pitanje izbrisanih ne zanima". Predsjednik Janez Drnovšek izjavio je za POP-TV da nije glasovao jer je dane vikenda iskoristio za odmor. Nedjelju je proveo u prirodi, a u subotu na večer gledao predstavu "Kralj Edip" u ljubljanskom dramskom kazalištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik udruge "izbrisanih neslovenaca" Aleksandar Todorović izjavio je da su mnogi glasači bili "zavedeni" i da nisu znali o čemu glasuju, te da je riječ o političkoj manipulaciji ljudskim pravima od strane desnice.

Prema zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi rezultat zakonodavnog referenduma u Sloveniji obvezujući je za parlament i to u smislu da u roku godine dana na istu temu ne može biti raspisan novi, a parlament u istom roku ne smije donijeti zakon koji je u suprotnosti sa rezultatom referenduma. Pri tome, na odluku ne utječe broj odnosno postotak glasača koji je na referendum izašao, osim naravno po tome da onaj s većom participacijom i većom prevagom ima veću političku težinu.

Današnji referendum odnosi se na zakon koji je već usvojen, a temelji se na pravorijeku ustavnog suda o "vraćanju prava izbrisanim neslovencima", no oporba tvrdi da se ne protivi ustavnoj odluci nego načinu njene provedbe, zahtijevajući selektivnost i dugotrajnije postupke provjeravanja neslovenaca. Vladajuće stranke koje su pozivale na bojkot referenduma ističu da on neće utjecati na prava "neslovenaca" jer oni ponovno mogu dobiti domicil bez zakonskog rješenja, dobivanjem rješenja upravnih organa (što inicijatori referenduma osporavaju).


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara