Slovenija nema novih slučajeva zaraze, oporba ipak kritizira postupke vlade

Slovenija nema novih slučajeva zaraze, oporba ipak kritizira postupke vlade
Foto: Epa

U ZADNJA 24 sata u Sloveniji nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što vlada smatra potvrdom ispravnosti svoje procjene da je epidemija praktički završena, dok opozicija tvrdi da se zapravo pokazalo da vlada nema pravu strategiju za izlazak iz koronakrize.

U zadnja 24 sata na 1151 testiranju nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze ni smrtni slučaj, ukupno je do sada na skoro 69 tisuća testova bilo otkriveno 1465 zaraženih, 647 muškaraca i 818 žena. Do sada su preminule 103 osobe, stupanj prokuženosti je nizak, a svega je nekoliko desetaka aktivnih zaraza koje bi eventualno mogle biti izvor novih širenja infekcije, što vlada uzima kao dokaz dobrog rada njenih timova i epidemioloških i medicinskih stručnjaka.

Burna reakcija opozicije

Sasvim drukčije na prilično neočekivanu odluku vlade da kao prva zemlja u Europi proglasi kraj epidemije reagirala je opozicija.

"Bez ikakve studije i preko noći premijer Janez Janša odlučio je proglasiti kraj epidemije iako je koji sat prije toga u parlamentu govorio da to slijedi kroz dva tjedna i prvi u Europi sada otvaramo granice za sve državljane Europske unije!" komentirao je odluku Janšine vlade na Facebooku bivši premijer Marjan Šarec, kojeg je Janša stalno kritizirao da je državu ostavio "na cjedilu" i dao ostavku u teškoj situaciji, a novoj vladi ostavio "prazna skladišta" medicinskog materijala i zaštitne opreme.

"Pokazalo se da Janša nije čovjek koji dobro upravlja kriznim situacijama ili je strateg koji će Sloveniju izvesti iz koronakrize jer ni "megazakoni" za pomoć gospodarstvu ne djeluju i banke poduzećima na odobravaju kredite na osnovi državnih jamstava, ali ga njegovi sljedbenici, ali i sadašnji koalicijski partneri "stihijski" slijede, pa će biti odgovorni i za nastalu situaciju", neke su od kritičkih ocjena bivšeg premijera, ali i drugih stranaka oporbe, Socijalnih demokrata (SD), stranke bivše premijerke Alenke Bratušek (SB) i Ljevice (L).

Janša pozvao na političko jedinstvo

Janša je pak protekli tjedan u jednom od rijetkih javnih istupa, u obraćanju zastupnicima u parlamentu doduše, pozivao na potrebu nacionalnog jedinstva kako bi se prevladala dolazeća ekonomska kriza nakon epidemije covida-19, ali ni tada nije propustio priliku da Šarca i njegovu bivšu vladu optuži za zanemarivanje situacije s pandemijom pred kraj njenog mandata i za "prazna skladišta", te je sve povezao s prosvjedima "biciklista" protiv njega i njegove vlade zadnjih tjedana, uz ocjenu da se radi o pokušaju destabilizacije i rušenja vlade.

"Kriza će ostati i pred vratima je recesija i vjerujem da ćemo se znati ponašati pametno kako naše socijalno blagostanje ne bi bilo pogođeno u većoj mjeri", poručio je Janša.

Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji, Slovenija u ponedjeljak dodatno ublažava neke mjere u borbi s koronavirusom pa se uz ograničenja opet u učionicama, a ne na daljinu kao do sada, nastavlja obrazovni proces u manjim skupinama, a otvaraju se i sve trgovine, koje ni nakon završetka epidemije neće raditi nedjeljom.

Otvaranje granice s Hrvatskom bez do sada obavezne 7-dnevne samoizolacije nakon povratka mnoge je Slovence ovog tjedna odvelo "na jug", što je omogućio intenzivan dijalog na bilateralnoj razini zadnjih dana, a slovenska vlada očekuje da će ovog ljeta u Sloveniju ipak vratiti i dio potencijalnih gostiju iz Njemačke i Austrije, a u budućnosti i iz Italije ako se epidemija i dalje bude stišavala u Europi. Od ponedjeljka je opet dopušteno otvaranje turističkih smještajnih objekata manjeg kapaciteta, a pretpostavlja se da bi za tjedan dana moglo doći i do otvaranja prvih većih hotelskih objekata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara