Slovenija: Drnovšek ne želi ulogu "oca nacije"

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izjavio je da je njegova država sve zrelija demokracija koja ne treba "oca nacije".

"Više nismo u vremenima koja bi zahtijevala oca nacije jer država postaje sve zrelijom demokracijom. Ne želim svojim djelovanjem davati dojam da posvuda mogu posredovati i biti prisutan", izjavio je Drnovšek u razgovoru za slovenski radio.

Neki slovenski komentatori navodili su u zadnje vrijeme da se Drnovšek pasivizirao i približio strankama desnice u prvoj godini svog predsjedničkog mandata, te da se distancira od vladajućih liberalnih demokrata kojima je 11 godina bio na čelu, čime da ugrožava njihovu poziciju pred parlamentarne izbore iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, bivši predsjednik Milan Kučan, kojega su Slovenci za njegova mandata zbog velike političke aktivnosti doživljavali kao oca nacije, izjavio je nedavno da su pitanja "izbrisanih neslovenaca" i gradnje ljubljanske džamije pokazalo zabrinjavajući porast netolerancije na koji se politika nije odmah odazvala.

Drnovšek tvrdi da je riječ o pitanjima koja se ne mogu rješavati političkim autoritetom nego dijalogom.

"Na pojave netolerancije koje bi mogle načeti novu demokraciju potrebno je reagirati. To što se je sada događalo može biti uvertira u nešto još gore, ali i prilika za otrježnjenje na temelju kojega će politika naći konstruktivno rješenja iza kojega će stajati", rekao je Drnovšek u razgovoru za slovenski radio u vezi pojava nesnošljivosti i traženja zakonskih rješenja za "izbrisane".

Dodao je da je to problem koji treba riješiti u izravnim pregovorima vlade i opozicije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara