Slovenija ima zaštitne opreme za još samo tjedan dana

Slovenija ima zaštitne opreme za još samo tjedan dana
Foto: HINA

S NEKOLIKO izvanrednih nabavki i više donacija iz inozemstva Slovenija, uz sadašnji tempo širenja zaraze koronavirusom, ima dovoljno zaštitne opreme i sredstava za osnovne javne službe za idući tjedan, iznijeli su u četvrtak predstavnici vlade i civilne zaštite.

Slovenski mediji upozoravaju da se na nedostatak zaštitnih sredstava žale u skoro svim zdravstvenim ustanovama, ali i u domovima umirovljenika koje je zahvatila epidemija, te ocjenjuju da bi što hitnije trebalo osigurati veće količine maski FFP2 i FFP3, a osobito veći broj respiratora i sustava za kisik.

Kako je novinarima, na konferenciji za medije preko videoveze kazao zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan, prednost pri raspodjeli tih sredstava imaju zdravstvene ustanove, domovi umirovljenika te drugi koji su na prvoj liniji borbe s infekcijom. Općinama i lokalnim zajednicama za njihove se potrebe trenutačno dijeli 10 posto od raspoloživog materijala, dok će se kasnije, kad sredstava bude dovoljno, taj postotak podići na trideset posto i bit će dostupan i širem krugu korisnika.

Osposobljavaju se domaća poduzeća

Trenutačno je u državnom skladištu za robne rezerve stotinjak tisuća maski, od čega 26.000 FFP2 i FFP3 za zdravstvo i toliko običnih kirurških te više od 7 milijuna rukavica.

Kako su naveli predstavnici vlade i ministarstava zaduženih za nabavu potrebnog materijala, za proizvodnju zaštitnog materijala osposobljavaju se i počinju ih proizvoditi i neka domaća poduzeća, stigla je veća količina zaštitnih sredstava iz Češke, a u tijeku su i narudžbe prema inozemstvu u organizaciji domaćih tvrtki.

Pri tome će se, kako je naglašeno, roba plaćati tek nakon preuzimanja u Sloveniji i biti podložna testiranju jer su već zabilježeni slučajevi prijevare i "ratnog profiterstva" pa se tako zaposleni u domovima za starije osobe tuže da su dobili krivotvorene maske koje ih ne štite u radu.

Vladin predstavnik međuresorskog povjerenstva za nabavu zaštitnih sredstava Aleš Cantarutti kazao je da se iz Kine početkom travnja očekuje veća količina zaštitne opreme i sredstava, i to iz pokrajine u kojoj ima sjedište korporacija Hisense, vlasnik slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje. Taj će materijal u Sloveniju stići zrakoplovom, a trenutno će se smjestiti u skladištima Hisensea.

Stiže 300 respiratora

Mnogo se očekuje i od zajedničkog tendera više članica EU u kojemu sudjeluje i Slovenija, a više o tome bit će poznato idućeg tjedna, najavili su predstavnici slovenske vlade. Naručene su i dodatne količine respiratora za potrebe slovenskih bolnica, no riječ je o isporukama koje se očekuju tek kroz nekoliko tjedana, izneseno je na konferenciji za novinare slovenske vlade. Šest slovenskih bolnica trenutno raspolaže sa 125 respiratora, a 300 bi trebalo stići iz Kine prije nego što epidemija dosegne vrhunac.

Vladin glasnogovornik za krizno stanje Jelko Kacin pozvao je građanstvo da se i dalje ponaša disciplinirano i pridržava mjera samozaštite kao najboljeg načina zaštite sebe i ostalih, upozorivši one koji nisu do kraja svjesni razmjera opasnosti da koronavirus šire i asimptomatske osobe, koje ne pokazuju simptome zaraze iako su pozitivne na koronavirus.

Kao zanimljivost je dodao da je najmanje slučajeva koronavirusa do sada zabilježeno u zapadnom dijelu zemlje, uz granicu s Italijom, ocijenivši da je vjerojatan razlog u tome da su tamošnji stanovnici više od ostalih svjesni što im se može dogoditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara