Slovenija: MVP i "Delo" o rezultatima susreta Žužul-Rupel

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u petak je u priopćenju za javnost o posjetu ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela Zagrebu naglasilo da je slovenska strana na sastanku sa ministrom Miomirom Žužulom naglasilo da između dviju država postoji problemi za koje postoji spremnost za rješavanje, ali i svijest da bi to moglo potrajati duže vrijeme.

"Ministar Rupel naglasio je da će se slovenska strana truditi da otvorena pitanja ne opterećuju suradnju na drugim područjima, gdje je suradnja dobra", navodi se u priopćenju i dodaje da je između ministara dogovoren redovan dijalog, dok će predsjednici vlada imenovati svoje povjerenike za traženje rješenja za "ekološka, ribolovna, financijska i transportna pitanja".

"Što se tiče granice među državama, ministri nisu predložili model rješavanja nego su to prepustili predsjednicima vlada. Opcija za rješenje postoji više, uključujući u arbitražu. Slovenska strana ne bježi od arbitraže, ali misli da je potrebno graditi na sporazumu iz srpnja 2001. godine između tadašnjih premijera Drnovšeka i Račana", navodi se u priopćenju i dodaje da bi do susreta ministara vanjskih poslova trebalo dolaziti svaka dva mjeseca i da Slovenija podržava Hrvatsku na njenom putu u EU.

Vodeći slovenski list "Delo" u subotnjem izdanju u glavnom komentaru susret Rupel-Žužul ocjenjuje s velikom dozom skepticizma i tradicionalnog medijskog negativizma koji je u slovenskoj analitičkoj publicistici, osobito kad je riječ o odnosima s Hrvatskom, stvar višegodišnjeg kontinuiteta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sastanak slovenskog i hrvatskog ministra vanjskih poslova Rupela i Žužula izgledao je kao još jedan u nizu diplomatskih susreta nakon osamostaljenja. Po očekivanjima naravno nije donio ništa novo. Osnivanje posebnih strukovnih skupina za svaku grupu problema, recimo, podsjeća na korake Janeza Drnovšeka prije posljednjih, neuspješnih pokušaja uklanjanja sporova. Predstavnici službenih vlasti u Ljubljani i Zagrebu nisu skrivali entuzijazam zbog pozitivnog ozračja, ali u stvarnosti su vjerojatno bili svjesni da su diplomatske fraze samo dimna zavjesa iza koje se skrivaju veliki problemi i nepovjerenje. A svjesni su i toga da će odnosi prije ili kasnije opet biti na testu", piše vodeći slovenski list.

Rupelovi susreti s bivšim šefom hrvatske diplomacije Piculom (za kojega su slovenski mediji uporno tvrdili da s Rupelom ne može razviti potrebnu "kemiju", što navodno šteti međudržavnim odnosima) bili su stalni povod za incidente, a Ljubljana bi napravila veliku grešku ako bi dopustila da se odnosi sa Zagrebom opet odvijaju po tom modelu, piše među ostalim "Delov" komentator. Ulazak Slovenije u EU i NATO u sve će unijeti nove dimenzije, pa bi odnose zato trebalo postaviti "na nove temelje" jer su "stari temelji" "nakon svih iskustava" od osamostaljenja do danas postali "klimavi" i ne obećavaju ništa dobra ni Zagrebu ni Ljubljani, zaključuje glavni komentar ljubljansko "Delo".

(Hina) fl dv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara