Slovenija: Na sastanku Jadransko-jonske inicijative i o hrvatskom pojasu u Jadranu

U HOTELU "Kokra" na Brdu kod Kranja u ponedjeljak ujutro je započeo sastanak država Jadranskojonske inicijative, posvećen ekološkoj zaštiti i održivom upravljanju morima, na kojemu je jedna od tema i nedavno proglašeni ekološko-ribolovni pojas u Jadranu.

Na sastanku sudjeluju izaslanstva iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Grčke, Albanije, BiH, te Srbije i Crne Gore.

Hrvatsku na sastanku predstavljaju zamjenik ministra okoliša i prostornog uređenja Mladen Ružman i pomoćnik ministra Roko Andričević.

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a u 15 sati održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeni zaključci sastanka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u najavama za ministarski sastanak država Jadransko-jonske inicijative rekao slovenski ministar okoliša i prostora Janez Kopač, na sastanku će biti govora o realizaciji projekata iz tzv. zadarske inicijative koji su dogovoreni u lipnju na sastanku u Zadru, a tiču se spašavanja na moru u slučaju nesreća, balastnih voda i cjelovitog (integralnog) upravljanja obalnim područjem.

Kopač je izjavio da će na sastanku biti riječi i o odluci Hrvatskog sabora koji je prošlog tjedna, s odgodom primjene od godine dana, proglasio ekološko-ribolovni pojas u Jadranu, čemu se Slovenija suprotstavlja, te ga smatra jednostranim potezom koji nije u skladu s potrebom "multilateralnog pristupa" pitanjima ekološke zaštite.

Slovenski izvori najavili su pred sastanak da će na njemu biti iznesen i slovenski prijedlog o osnivanju zajedničke ekološke zone u Jadranskom i Jonskom moru, te da će o rezultatima sastanka biti obaviještena i Europska komisija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara