Slovenija nakon Uskrsa ukida dosta mjera

Slovenija nakon Uskrsa ukida dosta mjera
Foto: EPA

SLOVENIJA će nakon završenih uskrsnih blagdana ponovo dopustiti rad nekih uslužnih djelatnosti i određenih trgovina koje su do sada zbog epidemije covida-19 bile zatvorene, a rad u industriji neće se ograničavati, kazao je u izjavi za novinare slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

To će ići postupno, pa će se najprije dopustiti rad vulkanizera, mehaničara, autopraonica i servisa za popravak tehničke robe, a dopustit će se rad trgovina građevinskim materijalom, kazao je Počivalšek nakon susreta više članova vlade s gospodarstvenicima o planiranom ublažavanju dosadašnjih restrikcija.

U drugom koraku, otvorit će se trgovine tehničkom robom, npr. prodaja bijele tehnike za domaćinstva i namještaja te omogućiti rad i popunjavanje skladišta online trgovina.

Restrikcije za proizvodne djelatnosti koje su i do sada radile neće se uvoditi, kazao je Počivalšek, dodavši kako se pokazalo da su se takva poduzeća dobro organizirala i omogućila siguran rad zaposlenima i potrebna zaštitna sredstva.

Naručili 300 respiratora

Ministarstvo gospodarstva u koordinaciji s drugim ministarstvima zaduženo je i za nabavu zaštitnih sredstava i opreme za zdravstvene djelatnike. Počivalšek je kazao da je trenutno na raspolaganju dovoljno takvih sredstava.

"No nećemo dopustiti da u nabavi te opreme bude zloupotreba na račun naših poreznih obveznika niti da se situacijom okoriste 'ratni profiteri'", kazao je Počivalšek.

Dodao je da je slovenska vlada u okviru zajedničke javne nabave preko EU naručila 300 respiratora i nekoliko milijuna maski, ali da za sada nema nikakvih informacija hoće li nešto od toga biti i realizirano.

Počivalšek je rekao da se u tom pogledu vlada nalazi pod velikim pritiskom javnosti i medija koji pišu o sumnjama da se takvi poslovi sklapaju uz proviziju ili da se odabiru slovenska posrednička poduzeća preko veze, a neka da su i neposredno povezana s političarima.

Zbog toga je, u cilju transparentnosti, najavio da će vlada objaviti kompletne podatke o narudžbama koje je s domaćim tvrtkama za nabavu takve opreme sklopila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara