Slovenija ne zna zašto sud EU-a odgađa odluku o tužbi protiv Hrvatske

Slovenija ne zna zašto sud EU-a odgađa odluku o tužbi protiv Hrvatske
Foto: EPA

SUD Europske unije u Luksemburgu objavio je da za prosinac odgađa donošenje odluke o tome je li slovenska tužba protiv Hrvatske vezana na arbitražni spor dopustiva, odnosno je li taj sud za nju nadležan, a slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je da mu razlozi odgode nisu poznati.

"Nisu mi poznati razlozi odgode, oni mogu biti sasvim banalne prirode, ali i sadržajni. Budući da mi razlozi nisu poznati, odgodu ne mogu komentirati", kazao je Cerar u ponedjeljak za slovenske medije.

Iščekuje se odluka suda 

Slovenski šef diplomacije je prije dvije godine, tada s položaja predsjednika vlade, inzistirao na tužbi tvrdeći da Hrvatska nepoštivanjem i neprovedbom arbitražne presude o graničnom prijeporu krši europsku pravnu stečevinu. Danas je napomenuo kako je u pravnim procedurama uobičajeno da se postupci otegnu i da jednomjesečna odgoda odluke o tome je li sud EU-a u Luksemburgu nadležan za slovensko-hrvatski arbitražni spor "vjerojatno ne znači ništa dramatično."

"Važnije od toga je kakva će biti odluka suda i sada svi iščekujemo, kazao je Cerar za slovenske medije u Luksemburgu. Sud EU-a potvrdio je kako će mišljenje nezavisnog odvjetnika tog suda Priita Pikamäea o tome je li taj sud nadležan za rješavanje slovenske tužbe protiv Hrvatske umjesto 6. studenog, kako je ranije bilo najavljeno, biti objavljeno tek 11. prosinca, ali se o razlozima odgode nije službeno ništa moglo doznati, objavila je slovenska novinska agencija STA.

Sud EU-a je u srpnju ove godine na usmenoj raspravi razmatrao hrvatski prigovor na slovensku tužbu u kojemu je tužena strana navela kako je sud EU-a za taj slučaj nenadležan jer se radi o pitanju međunarodnog, a ne europskog prava, dok je slovensko stajalište da se spor tiče i europskog i međunarodnog prava, te da Hrvatska nepriznavanjem arbitražnog rješenja krši europska pravila i europske politike".

Ljubljana tvrdi da Hrvatska neprovođenjem presude krši načela vladavine prave

U tužbi protiv Hrvatske na sudu EU-a Ljubljana tvrdi da Hrvatska neprovođenjem presude "krši načela vladavine prave i lojalne suradnje među članicama EU-a, te krši uredbu o zajedničkoj ribolovnoj politici, schengenska pravila o kretanju osoba preko granica i direktivu o pomorskom prostornom planiranju", navode slovenski mediji.
Stajalište Hrvatske je, izneseno i na usmenoj raspravi na europskom sudu u srpnju, to da taj sud nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU-a, što bi bilo u nadležnosti suda Europske unije.

Hrvatska drži da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima.

Hrvatsku su na prethodnoj raspravi zastupali britanska odvjetnica Jemima Stratford i zastupnica vlade RH pri sudu EU-a Gordana Vidović Mesarek. Sloveniju su zastupali pravna zastupnica vlade Maja Menard i francuski odvjetnik Jean-Marc Thouvenin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara