Slovenija oborila svoj turistički rekord

Slovenija oborila svoj turistički rekord
Foto: EPA

PREMA prvim statističkim podacima, Slovenija je u prošloj godini imala 5,8 milijuna turističkih dolazaka i 15,3 milijuna noćenja, što je novi rekord u toj djelatnosti koja čini 12 posto domaćeg BDP-a.

"Zadovoljni smo tim rezultatom, ali moram reći da smo ga potajno i očekivali", kazao je u petak u komentaru privremenih podataka državnog statističkog ureda Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva.

Rekordni posjeti

Samo u prosincu 2018. slovenski hoteli i ostali turistički objekti, računajući tu i privatne iznajmljivače soba, imali su skoro 315.000 posjeta i ostvarili 842 tisuće noćenja.

Dvije trećine noćenja realizirali su stranci, među kojima je bilo najviše Talijana, 27 posto, a nakon toga Austrijanaca i Hrvata, po 10 posto. Što se tiče cijele prošle godine, Slovenska turistička organizacija (STO)  procjenjuje da je stranih gostiju bilo više od 4 milijuna, a ostvarili su više od 10 milijuna noćenja.

Ravnateljica krovne turističke udruge STO Maja Pak kazala je kako Slovenija i ove godine ima prilike ostvariti nov turistički rekord, a intenzivirat će aktivnosti na području digitalnog marketinga, s naglaskom na emitivna tržišta jače kupovne moći i za segmente zahtjevnijih turista, u okviru turističkog nacionalnog projekta Slovenia Unique Experiences.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara