Slovenija: Odluka vlade RH o arbitraži predizborno motivirana, sporazum Drnovšek

SLOVENIJA je u četvrtak vrlo rezervirano reagirala na odluku hrvatske vlade o početku priprema za postupak arbitraže o granici na moru, ocjenjujući da je riječ o preuranjenom koraku i potezu motiviranom predstojećim izborima iako na načelnoj razini nije odbacila mogućnost bilateralnog dogovora koji bi omogućio da se takav postupak izvede.

U izjavi za javnost što ga je popodne objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova stoji ocjena kako na "današnju odluku hrvatske vlade gleda u svjetlu aktualnog predizbornog zbivanja u susjednoj državi", no da se Ljubljana na načelnoj razini arbitraži ne protivi "uz pretpostavku da se neko pitanje može riješiti samo uz posredovanje treće strane", a ukazuje se i na dugotrajnost arbitražnog postupka.

"Pripreme za početak arbitražnog postupka obično su dugotrajne, a potreban je i bilateralni sporazum koji znači novi međunarodni ugovor i koji među ostalim definira vrstu arbitraže, arbitra, a osobito predmet arbitraže", navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se u uvodu ponovo ističe slovenska pozicija prema "parafiranom sporazumu" iz 2001. godine do kojega su bili došli Janez Drnovšek i Ivica Račan.

"Taj je sporazum bio parafiran i potvrđen od strane obje vlade, a premijer Račan izjavio je da iza njega čvrsto stoji. Slovenija još uvijek očekuje da će u Hrvatskoj biti stvoreni uvjeti za njegovo potpisivanje i stupanje na snagu", upozorava priopćenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popodnevnu vijest o zaključku hrvatske vlade glede arbitražnog postupka o granici na moru inače se prvi u izjavi novinarima odazvao rano popodne slovenski predsjednik Janez Drnovšek koji odluku hrvatske vlade također sagledava u kontekstu "predizbornih zbivanja".

Drnovšek je izjavio da je, s obzirom da je riječ "o osjetljivom političkom pitanju", o mogućnosti rješenja granice putem arbitraže govorio još početkom 2001. godine s premijerom Račanom, no da je Račan tada bio optimistički raspoložen u pogledu mogućnosti bilateralnog dogovora.

"I nama je naravno bilo draže rješenje po kojemu smo onda došli do bilateralnog sporazuma (o granici), kojega se na žalost hrvatska vlada nije držala. S obzirom da smo zapravo napravili sve što je u bilateralnom odnosu bilo moguće učiniti, od onda su blokirane i bilateralne inicijative i inicijative o arbitraži", rekao je Drnovšek, dodajući da je na sadašnji prijedlog o arbitraži potrebno gledati u okviru predstojećih hrvatskih izbora i da će slovenska politika na njega odgovoriti tek nakon što izbori budu završeni.

"Vidjet ćemo kako dalje, a u prvom redu to što će biti nakon hrvatskih izbora. Čini mi se naime da je na svaku inicijativu koja dolazi dva tjedna prije izbora potrebno gledati u tom kontekstu i u tom okviru", rekao je Drnovšek rano popodne nakon susreta s poljskim predsjednikom Aleksandrom Kwasnievskim koji je doputovao u službeni posjet Ljubljani.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara