Slovenija opet bez novooboljelih ili umrlih od koronavirusa

Slovenija opet bez novooboljelih ili umrlih od koronavirusa
Foto: EPA-EFE

 

U SLOVENIJI u posljednja 24 sata nakon 677 testiranja nije zabilježen nijedan novi slučaj covida-19 ili smrtni slučaj uslijed zaraze tom bolešću, objavila je slovenska vlada u subotu.

Time se nastavlja pozitivan trend iz posljednja dva tjedna, kad je broj novooboljelih bio minimalan ili ih nije bilo, što otvara prostor za nastavak relaksacije dosadašnjih mjera restrikcija javnog i ekonomskog života, ali uz epidemiološke mjere opreza.

Do sada je među zaraženima bilo ukupno 105 smrtnih ishoda, u velikoj većini starijih osoba s brojnim pridruženim bolestima.

U bolnicama je trenutno 19 hospitaliziranih, od čega četvero na intenzivnoj njezi, a samo 18 osoba smatra se potencijalnim prenositeljima virusa odnosno aktivnim nositeljima zaraze. Do sada je od početka epidemije napravljeno 74.419 testova, s ukupno potvrđenih 1468 slučajeva zaraze, a iz bolnica je nakon oporavka otpušteno 280 pacijenata oboljelih od covida-19.

Prestanak širenja zaraze otvara prostor za daljnje ublažavanje dosadašnjih mjera, pa i otvaranje turizma, no za veći prihod stranih turista čeka se otvaranje granica susjednih država, osobito Austrije, nakon što je prijelaz granice prošlog tjedna omogućen bilateralnim sporazumom s Hrvatskom koja ima sličnu epidemiološku situaciju.

Za ponedjeljak je najavljen i ponovni početak nastave u razredima za završne razrede osnovnih škola, a vlada je potvrdila da će početkom sljedećeg tjedna donijeti i odluku o mogućem početku nastave u učionicama za sve osnovce.

Kako prenose slovenski mediji, velik je pritisak na vladu da se to učini, no jedan od problema je osiguranje dovoljno prostora za učenje jer prema uputama nastava sada mora biti u manjim grupama učenika koji su fizički na propisanoj distanci.

Dio građana nezadovoljan vladom

Na snazi i dalje ostaje zabrana kretanja i okupljanja na javnim prostorima za skupine s više od pedeset ljudi. 

Odgovorom slovenske vlade na krizu nezadovoljan je međutim dio građana.

U petak navečer u Ljubljani je po nekim procjenama u biciklističkim prosvjedima protiv koalicijske vlade sudjelovalo i do pet tisuća ljudi, uz uobičajene kritike vladi za navodno loše vođenje države u vrijeme pandemije, klijentelizam i korupciju te autokratske poteze. Većina prosvjednika nosila je maske, ali nije uvijek poštovala propisanu fizičku distancu.

Prosvjedi u Ljubljani i u nekoliko drugih gradova su uglavnom protekli mirno, no policija je u subotu potvrdila da je privela jednu osobu, ustanovila četiri slučaja kršenja javnog reda i mira te 23 slučaja prekršaja odluke o zabrani okupljanja na javnim mjestima.

Policija je prije prosvjeda po običaju ogradom zatvorila pristup zgradi parlamenta u središtu Ljubljane, dok su prosvjednici prikupljali i potpise sa zahtjevom da sadašnja koalicijska vlada Janeza Jaše da ostavku.

Premijer Janez Janša već je ranije ocijenio da prosvjede pod krinkom nevladinih organizacija organiziraju lijevi "ekstremisti" te da se radi o pokušaju rušenja vlade koja je odlično obavila posao obuzdavanja epidemije i dobro upravlja državom.

Predsjednik države Borut Pahor u četvrtak je u razgovoru za emisiju Faktor privatne televizije TV-3 pozvao na smirivanje napetog političkog ozračja i na suradnju vlade, parlamenta i oporbe, ustvrdivši da bi sadašnja polarizacija bila opasna ako se nastavi jer nakon pandemije koronavirusa slijedi teška gospodarska i socijalna kriza.

Pahor je tom prilikom kazao da bi bilo pravo oporbe da predstavi svoj alternativni program javnosti ako ga ima, ali da je sadašnja vlada u uvjetima epidemije dobro upravljala krizom i državom te da česte zamjerke na račun vlade i premijera o orbanizaciji države, autokratskom stilu vladanja i snižavanju demokratskih standarda vidi kao nepotrebno pretjerivanje.

Pahor je upozorio da bi eventualni pad vlade i održavanje prijevremenih izbora za Sloveniju bili opasni i da je dobro što nije bio prihvaćen prijedlog ranijeg premijera Marjana Šarca da se nakon odlaska njegove vlade održe prijevremeni izbori jer bi Slovenija u tom slučaju bez operativne vlade s punim ovlastima bila više mjeseci, što se nasreću nije dogodilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara