Slovenija: Otvoren prvi zatvor izgrađen po "europskim" standardima

Slovenci se mogu pohvaliti da su otvorili prvi zatvor izgrađen po "europskim" standardima u kojemu polovicu smještajnih kapaciteta čine jednokrevetne sobe, dok je ostatak soba dvokrevetno, a postoje čak i prostori za osuđenikeinvalide.

Novi zatvor nalazi se u Kopru u blizini trgovačko-poslovnog centra, a iz starog koparskog zatvora koji se nalazi u denacionaliziranim prostorima nekadašnjeg franjevačkog samostana osuđenici će biti prebačeni u roku tjedan-dva. Pridružit će im se oko 35 osuđenika iz Ljubljane budući da je novi zatvor veći od prijašnjeg, a planira se da će u njemu mjesto čuvara dobiti desetak carinika s graničnih prijalaza s Italijom koji za nekoliko mjeseci zbog ulaska Slovenije u EU ostaju bez posla.

"Ovo je prvi objekt takve vrste građen prema europskim standardima", izjavio je u utorak na konferenciji za novinare slovenski ministar pravosuđa Ivan Bizjak, dodajući da nije riječ o nepotrebnom luksuzu nego da dostojni uvjeti boravka u zatvoru spadaju u poštovanje ljudskih prava zatvorenika.

"S 56 zatvorenika na 100.000 stanovnika, Slovenija se ubraja među zemlje s najmanjim brojem osuđenih na zatvorske kazne. Naša se kaznena politika ne temelji na represiji, a kriminal u razdoblju tranzicije povećao se za samo 10 posto, u usporedbi s Češkom i Mađarskom, gdje je udvostručen", rekao je Bizjak na konferenciji za novinare u Kopru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koparski gradonačelnik Boris Popovič demonstrativno je odbio poziv da sudjeluje u svečanom otvaranju, navevši u izjavi za javnost da su koparski zatvori još uvijek u rukama ljudi koji su ga prošle godine neopravdano mjesec dana držali u pritvoru, kada ga se teretilo za korupciju u javnoj upravi.

"Uvjeren sam da nisam bio jedini koji je nedužno zatvoren i želim da u novom zatvoru nikada ne dođe do kršenja ljudskih prava", ustvrdio je koparski gradonačelnik koji je najavio da će na jesen na parlamentarnim izborima nastupiti sa svojom nestranačkom listom "Slovenija je naša". Popovič je umjesto da nazoči otvaranju zatvora dao prilog za misu u svrhu poštivanja ljudskih prava, rekavši da to čini kao gradonačelnik općine u kojoj se nalazi zatvor.

(Hina) fl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara