Slovenija prijeti Hrvatskoj blokadom pregovora s EU zbog nuklearke Krško

HRVATSKA je suočena s novom prijetnjom blokade pregovora s Europskom Unijom. Nakon što je Slovenija zaprijetila blokadom pregovora zbog Ljubljanske banke, naši susjedi su Bruxellesu uputili i pitanja vezana uz nuklearku Krško, objavljeno je u Dnevniku HTV-a.

Slovence je naime, uzrujala tužba kojom Hrvatska elektroprivreda od slovenske vlade traži naknadu za neisporučenu struju iz zajedničke elektrane.

HEP je krajem prošle godine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu pokrenuo arbitražu kojom od slovenske strane traži naknadu za štetu koju je pretrpio jer mu je struja iz Krškog, umjesto 1. srpnja 2002., počela pristizati tek 19. travnja sljedeće godine.

Datum 1. srpnja 2002., kada je struja iz Krškog trebala početi stizati, bio je predviđen novim međudržavnim sporazumom.

Tako je na temelju razlike u cijeni struje iz Krškog i one iz zamjenskih izvora izračunata svota od oko 32 milijuna eura bez kamata.

Slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak izjavio je kako Slovenci imaju dokaze da je u tom spornom razdoblju HEP-u nuđena električna energija iz nuklearke Krško, no da "ju hrvatska strana nije željela preuzimati", pronalazeći razlog njezina postupka u "tada nižim cijenama struje na drugim tržištima".

HEP-ov se zahtjev, kako je navedeno u središnjem Dnevniku HTV-a, temelji na troškovima proizvodnje u vlastitim termoelektranama, koji su znatno viši od onih u nuklearki.

Preuzimanje struje bila je samo jedna od odrednica međudržavnog sporazuma, a HEP je inzistirao na njegovoj cjelovitoj primjeni.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak istaknuo je kako HEP obvezuju odluke Sabora i Vlade Republike Hrvatske te kako HEP nema pravo iz svojih bilanci izbrisati tu stavku.

Iako slovenska strana tvrdi kako ima dobre argumente ne samo za osporavanje tog potraživanja nego i za pokretanje vlastitih tužbi protiv Hrvatske, pravni zastupnik HEP-a u arbitraži očekuje kako bi proces mogao potrajati godinu ili dvije, no da će na kraju postupa HEP dobiti spor i obeštećenje od Slovenije.

Nuklearka u Krškom nesumnjivo će biti jedna od tema ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a uspostavljanje tročlanog arbitražnog tribunala koji će voditi ovaj postupak očekuje se ovih dana.

Inače, Hrvatska nije jedina zemlja koja se u postupku pregovora s Europskom unijom susreće sa prijetnjama blokadom.

Naime, članice Unije svoje neriješene probleme sa zemljama kandidatima briselskoj administraciji nastoje predočiti kao opći interes cijele Unije. 

Tako je poznato i da se u službenim dokumentima Unije nevoljkost zemlje kandidatkinje da pojedinim susjedima potpuno otvori tržište nekretnina, naziva  "neprihvatljivom diskriminacijom građana Unije".

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara