Slovenija produljila mjere za spas radnih mjesta

Slovenija produljila mjere za spas radnih mjesta
Foto: EPA

Slovenska vlada u četvrtak je produljila važenje mjere za subvencioniranje plaće za vrijeme čekanja, a očekuje se da će je za kolovoz primiti oko 24.000 radnika, najavio je ministar za rad, obitelj i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj.

Vlada je odluku o produljenju te mjere, koja je uvedena u travnju na vrhuncu krize izazvane pandemijom covida-19, donijela jer procjenjuje da je ona još uvijek uspješna i da je poslodavci trebaju.

Više od 24.000 radnika još uvijek čeka posao jer u nekim industrijama nema oporavka ili on nije dovoljno jak da bi poslodavci mogli u potpunosti zaposliti radnike, rekao je Cigler Kralj na konferenciji za novinare, napominjući da ta mjera može biti produljena najviše do kraja rujna. 

Po prva dva antikorona zakona, više od 275.000 zaposlenika bilo je na čekanju do kraja svibnja, a prema trećem, koji je obuhvatio čekanje na posao u lipnju, u to je bilo uključeno gotovo 65.000 zaposlenika.

Zavod za zapošljavanje Slovenije je do 10. srpnja isplatio 242,5 milijuna eura naknade za nadoknadu plaća radnicima koji privremeno čekaju na posao i zbog više sile, podaci su iz priopćenja slovenske vlade. 

Ministar rada, obitelji i socijalne politike ocjenjuje da su tom mjerom spašena mnoga radna mjesta i smanjen potencijalno strmi rast nezaposlenosti.

U lipnju je registrirana nezaposlenost počela padati i na zavodima za zapošljavanje je sada 89.300 ljudi, manje nego u drugom tromjesečju ove godine, a Cigler Kralj vjeruje da ubuduće takva vrsta subvencije neće biti potrebna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara