SLOVENIJA: PUČNIK BEZ DRŽAVNIČKOG POGREBA

Bivši slovenski politički zatvorenik i političar Jože Pučnik, koji je 1989. godine utemeljio koaliciju ´Demos´ koja je dovela do demokratizacije i osamostaljenja države, bit će u subotu pokopan u svom rodnom mjestu Črešnjevci blizu Slovenske Bistrice, no tim povodom neće biti održana komemorativna sjednica parlamenta niti proglašen dan žalosti, kako su pozivajući se na Pučnikove zasluge za Sloveniju tražili njegovi prijatelji i oporbene stranke desnog centra.

´Komemorativna sjednica odstupala bi od dosadašnje prakse i o tome nije bilo suglasnosti stranaka´, izjavio je u srijedu predsjednik parlamenta Borut Pahor. Dodao je da će zastupnici na prvom idućem redovnom zasjedanju Pučniku dati počast minutom šutnje, a pred parlamentom će biti izvješena državna zastava na pola koplja.

Pučnik je umro u nedjelju od srčanog udara, nakon što je zadnjih nekoliko godina bio izvan aktivne politike. U vrijeme komunizma bio je više puta zatvaran zbog članaka objavljenih u sociološkim časopisima, a 1971. godine dobio je azil u Njemačkoj, gdje je živio do povratka u domovinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara