Slovenija se sprema za koronavirus, zasad nema zaraženih

Slovenija se sprema za koronavirus, zasad nema zaraženih
Ilustracija: EPA

ZBOG situacije u susjednoj Italiji Slovenija se priprema za vjerojatni rizik unosa koronavirusa u zemlju, iako još nema nijedan slučaj zaraženog ili oboljelog.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder danas je rekao da se radi o "ozbiljnoj situaciji", ne samo u Europi i u Italiji gdje je zabilježeno preko sto slučajeva nego i u svijetu, no da nema razloga za uzbunu. Istodobno, dodao je kako ne bi želio da tema koronavirusa u zemlji postane "politička tema", aludirajući tako na neke reakcije oporbe da sadašnja tehnička vlada ne informira dovoljno javnost o stvarnim rizicima.

Infektologinja Tatjana Lejko Zupanc izjavila je da s obzirom na razvoj situacije "više skoro nema sumnje" da će se koronavirus pojaviti i u Sloveniji.

Sutra će se održati sastanak koordinacije za krizna stanja

Državna tajnica u ministarstvu zdravstva Simona Repar Bornšek kazala je da svim putnicima koji se u Sloveniju vraćaju iz sjevernih talijanskih pokrajina preporučuju da u slučaju sumnje na simptome infekcijom, ako je tjelesna temperatura iznad 38 stupnjeva, ako kašlju i teško dišu, da odmah kontaktiraju svog liječnika ili dežurnu zdravstvenu službu.

Kako prenose slovenski mediji, vlada će sutra zbog praćenja situacije sazvati sastanak tajništva Vijeća nacionalne sigurnosti, jedne vrste operativne ministarske koordinacije za krizna stanja.

Građane se upozorava da prate službene podatke ministarstva zdravstva koji se stalnu ažuriraju te da ne nasjedaju na moguće provokacije i lažne vijesti koje će možda naći na društvenim mrežama jer u Sloveniji za sada nema nijednog slučaja inficiranog ili oboljelog novim koronavirusom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara