Slovenija: Skupina građana traži referendum o prostituciji

Skupina slovenskih građana u utorak je predsjedniku parlamenta Borutu Pahoru dostavila peticiju kojom traže ukidanje prošlotjednih zakonskih izmjena kojima je "dekriminalizirana" prostitucija. L

Skupina koju vodi Aleš Primc, a po sasvim neslužbenim navodima podržava i Katolička crkva, dostavila je potpisane zahtjeve da predsjednik parlamenta raspiše rok u kojemu bi se sakupilo potrebnih 40.000 glasova za nacionalni referendum na kojemu bi birači u cijeloj Sloveniji odgovarali na pitanje. "Jeste li za to da se primijene izmjene zakona o prekršajima koje je parlament donio 29. svibnja?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je o izmjenama po kojima prostitucija više nije zakonski prekršaj protiv reda i mira nego se kažnjavati smiju samo posrednici i oni koji prisiljavaju na prostituciju. "Prostitucije je kompleksni problem koji se ne može riješiti samo brisanjem s liste prekršaja, a zakonske izmjene ne rješavaju pravne probleme poput zdravstvene sigurnosti i higijenskih normativa", tvrde u svojem zahtjevu za referendum potpisnici peticije. Predsjednik parlamenta Pahor rekao je da će svoje mišljenje da li odobriti prikupljanje potpisa za referendum izreći u srijedu nakon što se konzultira s pravnom službom parlamenta.

(Hina) fl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara