Slovenija uspostavlja centar koji će pomagati zapadni Balkan u EU-u

SLOVENIJA je u petak u Bruxellesu na sastanku čelnika EU-a izišla s inicijativom uspostave centra za proširenja, koji bi pomagao zemljama jugoistočne Europe u njihovu približavanju Uniji, izjavio je slovenski premijer Anton Rop.

"Upoznali smo zemlje članice EU-a da smo spremni uspostaviti poseban centar za proširenje, preko kojeg bi, zajedno s EU-om, pružali pomoć i potporu državama zapadnog Balkana koje se žele priključiti EU-u", rekao je Rop, dodajući da je Ljubljana već poduzela prve korake u tom smjeru.

Rop, koji se u petak u Bruxellesu na kratko sastao i s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, još jedanput je pozdravio odluku Europskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa Hrvatskoj i određivanju datuma za početak pregovora.

"Mi smo Hrvatsku podupirali na putu u EU, što je dobro za odnose između dvije zemlje, za razvoj gospodarstva i za regiju, koja je današnjom odlukom dobila signal" da ima europsku perspektivu, rekao je Rop.

Rekao je da je za Sloveniju vrlo važno što je u zaključke o Hrvatskoj "zapisano da se prima na znanje odgoda primjene ekološko-ribolovne zone za zemlje EU-a".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara