Slovenija uvela još strože mjere, Janša objasnio detalje "megazakona"

Slovenija uvela još strože mjere, Janša objasnio detalje "megazakona"
Foto: EPA

KAKO bi spriječila širenje koronavirusa, slovenska vlada donijela je odluku po kojoj od ponoći građani ne smiju napuštati područje općine u kojoj žive, uz izuzetke poput odlaska na posao.

Odluka o privremenoj općoj zabrani kretanja i okupljanja ljudi na javnim mjestima i površinama te zabrani  kretanja izvan općina stalnog ili privremenog boravka stupa na snagu 30. ožujka u 00:00 i važi do opoziva, objavila je slovenska vlada u nedjelju navečer na svom Twitter računu.

Odluka o zabrani napuštanja matične općine, navodi se u odluci, ne odnosi se na službe i djelatnosti kojima se osigurava izvođenje zadaća države, lokalnih zajednica i javnih službi.

Stroge mjere

Kretanje, pristup i zadržavanje na javnom mjestu, uz mjere socijalnog distanciranja, dopušteno je za odlazak na posao, obavljanje gospodarskih, poljoprivrednih i šumarskih aktivnosti te otklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život i imovinu. Ostali razlozi uključuju pomoć osobama kojima je potrebna potpora te odlazak u ljekarne i zdravstvene ustanove.

Odluka predviđa i nekoliko drugih izuzetaka, a za dio njih bit će potrebne dozvole koje će  izdavati predstavnici lokalnih vlasti, odnosno načelnici općina.

Premijer Janez Janša kazao je da je riječ o restrikcijama koje se donose jer su neka već donesena ograničenja proteklih dana bila kršena.

No, ni ove restrikcije same po sebi neće pomoći u obuzdavanju epidemije ako ih se svi ne budu strogo držali, istaknuo je.

Janša: "Megazakon" od 3 milijarde eura za Covid-19 potreban za oporavak društva

"Megazakon" pomoći stanovništvu i gospodarstvu težak 3 milijarde eura za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 u Sloveniji potreban je za premošćivanje do vremena izlaska iz krize, rekao je premijer Janez Janša. 

"Cijeli financijski paket težak je 3 milijarde eura, to je nešto čega u Sloveniji još nije bilo. Njime interveniramo u brojna područja kako bismo kao društvo mogli normalno funkcionirati i kad ovoj krizi bude kraj", kazao je Janša na konferenciji za novinare predstavljajući javnosti novi zakon.

Njegovo je očekivanje da će zakon s preko 100 članaka parlament prihvatiti sredinom idućeg tjedna kako bi se što prije počeo provoditi.

Zakonski prijedlog usklađen među članovima četveročlane koalicije ima ugrađeni članak prema kojemu se njegovo stupanje na snagu, nakon što ga parlament prihvati, ne može osporavati na referendumu i time ga proceduralno odgoditi.

Njegove odredbe primjenjivale bi se do kraja svibnja, s time da bi se mogle produžiti za još mjesec dana ako se sredinom svibnja ocijeni da će kriza izazvana pandemijom potrajati duže.

Janša je građane pozvao da u vrijeme zdravstvene i socijalne krize koju je izazvala pandemija pokažu međusobnu solidarnost, a najavio je i strože mjere koje će se odrediti ako se građani donesenih mjera ne budu dosljedno pridržavali.

To je bio slučaj zadnja dva dana, kad je prvotna disciplina koju su pokazivali popustila jer ih je na druženje i vrijeme na otvorenom izmamilo sunce i toplije vrijeme.

Ministar financija Andrej Šircelj izjavio je na konferenciji za novinare u vladi da su izvori za opsežno interventno financiranje poduzeća i građana u nastaloj krizi osigurani kroz državni proračun, a pokrit će se i europskim sredstvima te povoljnim zaduživanjem koje je Slovenija zadnjih dana realizirala.

Pojasnio je da se Slovenija ovih dana i dodatno zadužila po "relativno povoljnim uvjetima" pa je prodala državne obveznice u visini 1,1 milijarde eura, pri čemu je kamatna stopa za državnu obveznicu s dospijećem plaćanja od 9 godina bila 0,7 posto, a za trogodišnju obveznicu 0,25 posto.

Odgovarajući na pitanja novinara, Janša je zanijekao navod da jedan član "megazakona" sadrži i odredbu koja policiji daje ovlasti za ulazak u privatne stanove, ali je potvrdio da sadrži odredbu koja državi daje mogućnost da preko teleoperatera kontrolira komunikaciju i kretanje onih građana kojima je zbog epidemije određena samoizolacija.

No, takav nadzor moći će se provoditi samo  uz privolu građana koji su u karanteni, naglasio je slovenski premijer.

Financijska pomoć koja se kroz "megazakon" daje poljoprivrednom sektoru i poljoprivrednim i prehrambenim tvrtkama i individualnim poljoprivrednicima polazi od pretpostavke o poljoprivredi kao nacionalnom strateškom resursu, naglasila je ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec.

Ona je naglasila da će se ubuduće stimulirati domaća proizvodnja i kupnja domaće hrane.

Osim široke pomoći kroz plaćanje doprinosa i uplatu temeljnog minimalnog dohotka širokom krugu malih i mikropoduzeća, pomoći socijalno ugroženima te umirovljenicima s najnižim mirovinama koji će za vrijeme krize dobivati posebne dodatke, vlada je naglasila da su posebno važne mjere za poduzetnike i obrtnike zbog velikog pada njihovog prometa.

I oni će imati pravo na temeljni dohodak koji osigurava država, odgodit će im se plaćanje poreza na dohodak, a smanjivanje dohotka pravdat će posebnom osobnom izjavom.

Država će svoje obveze iz "megazakona" isplaćivati najkasnije za osam dana, a izdat će i 200 milijuna eura vrijedne garancije poduzećima u kreditnim teškoćama kako bi im banke mogle odgoditi naplatu financijskih obveza iz zaduživanja, naveli su među ostalim ministri na konferenciji za novinare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara