Slovenija zadovoljna jer se u svom izvješću može pozvati na sporazum Račan - Drnovšek

EUROPARLAMENTARAC Bernd Posselt povući će amandman u kojem predlaže križanje do sada postignutih dogovora između Hrvatske i Slovenije, a vezano uz prihvaćanje slovenskog izvješća o Hrvatskoj, javlja RTV Slovenije.

Konačni oblik slovenskog izvješća o napretku Hrvatske za priključenje EU tako bi ipak trebao uključivati spominjanje do sada postignutih dogovora između RH i Slovenije pri rješavanju otvorenih pitanja granice, pa tako i sporazuma Račan - Drnovšek, za što se zauzima Slovenija.

U uredu slovenskog zastupnika u Europarlamentu Alojza Peterlea potvrdili su povlačenje Posseltova amandmana kojim se iz konačnog oblika izvješća željelo obrisati poziv Hrvatskoj da poštuje do sad postignute sporazume sa Slovenijom.

Posselt je amandman povukao nakon što je eurozastupnik Hannes Swoboda u suradnji s njime i slovenskim europarlamentarcima predložio dogovor prema kojem Hrvatska i njeni susjedi trebaju iskoristiti posredovanje treće strane ukoliko se ne budu mogli međusobno dogovoriti o spornim crtama razgraničenja.

Prihvaćanje izvješća, o kojem će Europski parlament odlučivati idućeg tjedna, će umjesto izričitog poziva Hrvatskoj i Sloveniji da pristupe arbitraži, uključivati općeniti poziv k rješavanju svih hrvatskih otvorenih pitanja granice s posredovanjem treće strane kao i pozivanje na postignute dogovore.

RTV Slovenije javlja kako je takav stav važan za Sloveniju jer među postignute dogovore spada i sporazum Račan - Drnovšek koje su države parafirale u srpnju 2001. godine. No iako je sporazum prihvatio slovenski državni zbor, hrvatski sabor to nije učinio.

Sporazumom su države po prvi puta odredile granicu na moru, a Slovenija je njime sačuvala status pomorske zemlje s pravom ne neometan pristup međunarodnim vodama. Slovenija upravo radi toga ustraje na stavu kako arbitraža o razgraničenju na moru nije potrebno, javlja RTV Slovenije.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara