Slovenska aplikacija za praćenje kontakata na mobitelima za koji tjedan

Slovenska aplikacija za praćenje kontakata na mobitelima za koji tjedan
Foto: Epa

SLOVENSKA mobilna aplikacija za praćenje kontakata osoba s koronavirusom trebala bi korisnicima biti na raspolaganju u drugoj polovici kolovoza, kazao je danas na konferenciji za novinare Peter Geršak, državni tajnik u ministarstvu za javnu upravu.

Aplikacija za mobilne telefone, rađena na modelu slične njemačke aplikacije, tehnički je završena i funkcionira, a sada je u fazi testiranja te se očekuje da će se početi koristiti u drugoj polovici kolovoza, rečeno je na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Korisnici će je instalirati na dobrovoljnoj osnovi. Aplikacija djeluje na principu otvorenog koda, ne otkriva geolokaciju korisnika pametnog telefona niti omogućava pristup pohranjenim podacima, navode predstavnici vlade.

Ostani zdrav

Aplikacija nazvana "Ostani zdrav" trebala bi na stranicama internetskih trgovina Applea i Googlea biti dostupna za instaliranje od sredine do kraja kolovoza.

Prije toga, potvrdu da ne krši pravila zaštite privatnosti treba dati i državna povjerenica za zaštitu privatnih informacija.

"Svi podaci će se nakon 15 dana brisati, a korištenje aplikacije ima važnost i svoj smisao prije nego se zarazimo", kazao je Geršak, dodavši kako neke novije studije govore da bi takva aplikacija djelovala na snižavanje rasta zaraza ako bi je instaliralo na svoje pametne telefone manje od petine stanovništva, pri čemu se vlada nada da će ih biti i više.

Jednom kad se aplikacija instalira na telefon, ona korisniku daje podatak o tome da se približio osobi koja je zaražena, pod uvjetom da i ta osoba koristi aplikaciju, te na kojoj je udaljenosti od inficirane osobe u tom trenutku bio.

Za sada je predviđeno da aplikacija djeluje samo na teritoriju Slovenije, ali se razmišlja da se povežu kompatibilni sustavi upozorenja na koronavirus u susjednim državama, odnosno oni sustavi koji kao model koriste njemačke aplikacije, navode u slovenskoj vladi.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara