"Slovenska je nota čin prisvajanja teritorija i svjesno kršenje međunarodnih prava"

DIPLOMATSKA nota koju je slovenska vlada u petak uručila Hrvatskoj, navodno želeći zaštititi svoje interese na području gdje granica na moru nije definirana, izazvala je burne reakcije među hrvatskim političarima, poglavito u HSLS-u i HSP-u.

Članovi obiju stranaka izrazili su zabrinutost jer smatraju da se radi o posezanjima Slovenije za teritorijem Hrvatske.

"Vlada se treba pripremiti za daljnje korake Slovenije. Slovenci neće stati, iskoristiti će hrvatske pregovore za ulazak u EU za svoja ucjenjivanja." - prokomentirao je u razgovoru za Index HSP-ovac Tonči Tadić, čija je stranka oštro osudila slovensku notu, koju smatra suprotnom međunarodnom pravu.

HSP od Vlade traži odlučnu diplomatsku akciju kako bi se spor vezan uz morske granice riješio u skladu s međunarodnim pravom. Ona bi, kaže Tadić, trebala biti usmjerena prema Europskoj komisiji, članicama EU-a, SAD-u i svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

"Hrvatska se treba pripremiti za sudbovanje na Međunarodnom sudu u Haagu jer Slovenija po tko zna koji put želi negirati hrvatski suverenitet nad hrvatskim kontinentalnim pojasom. Ona svjesno krši međunarodna prava prisvajajući hrvatski teritorij.", tvrdi Tadić, potvrdivši nam da je HSP najavio da će zatražiti hitnu sjednicu Odbora za vanjsku politiku Sabora kako bi se o tom pitanju postigao konsenzus svih hrvatskih stranaka.

Priopćenje medijima poslano je i iz tabora HSLS-a, koji će također tražiti raspravu i Vladine odlučne diplomatske protumjere kako bi se spor između Hrvatske i Slovenije riješio na Međunarodnome sudu pravde u Haagu.

Slovensko je ministarstvo vanjskih poslova, podsjećamo, u subotu priopćilo da je koncesija koju je Vlada RH produžila Ini za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu "još jedan u nizu pokušaja kojima Hrvatska želi prejudicirati razgraničenje na moru, razgraničenje morskih pojasa, morskog dna i podzemlja između dviju država".

O "prejudiciranju razgraničenja na moru" bilo je govora i nepunih godinu dana ranije, kada je slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel izjavio da će Slovenija vjerojatno proglasiti svoju ekološku zonu. Temu širenja jurisdikcije tada su u Sloveniji potakle talijanske pripreme za proglašenje zaštićenog ekološkog pojasa u morima koja okružuju tu zemlju.

Hrvatska je, podsjeća Tadić, svoje razgraničenje epikontinentalnih pojaseva na sredini Jadrana dogovorila još 1968. sporazumom između Italije i bivše SFRJ. "Taj pojas u Jadranu mogu imati samo Italija i Hrvatska, ne i Slovenija." - zaključio je Tadić.

Kako neki mediji prenose, MVPEI RH slovensku je notu protumačilo kao prosvjed zbog cijelog Jadrana kao inzistiranje da Jadransko more još treba dijeliti.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara