Slovenska oporba protiv više ministara u Janšinoj vladi

SLOVENSKA oporba najesen će pokrenuti postupak interpelacije protiv najmanje triju ministara u vladi premijera Janeza Janše, najavio je u utorak na konferenciji za novinare Jelko Kacin, predsjednik liberalnih demokrata (LDS), najjače oporbene stranke u parlamentu.

"Nakupilo se toliko toga da su najmanje trojica ministara zrela za interpelaciju", izjavio je Kacin. On je međutim opovrgnuo da se stranka na takav korak odlučuje zbog skorašnjih izbora zakazanih za 22. listopada.

Kacin je najviše kritizirao rad vlade na području vanjske politike, među ostalim i zbog sporog rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom, sugerirajući da bi se među ministrima za koje će oporba tražiti postupak parlamentarne interpelacije naći i šef diplomacije Dimitrij Rupel.

Kacin je prije dva mjeseca javnim pismom predložio premijeru Janezu Janši, predsjedniku države Janezu Drnovšeku i predsjedniku Socijalnih demokrata (SD) Borutu Pahoru da dogovore i ubrzaju rješenje otvorenih pitanja sa susjednom državom. Na taj je prijedlog, unatoč načelnoj potpori svih, konkretnim akcijama reagirao samo Drnovšek, rekao je Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik je napravio više konkretnih koraka i nastoji da se nađe prijedlog koji bi bio prihvatljiv za bilateralnu raspravu", rekao je Kacin u vezi s Drnovšekovim nastojanjima da se obnovi dijalog o otvorenim pitanjima s Hrvatskom.

Kacin je najviše kritizirao ministra Rupela zbog navodne izdaje interesa slovenske manjine u Koruškoj u dijalogu s austrijskom vladom, dok premijeru Janši zamjera da ignorira prijedloge oporbenih stranaka.

Kacin je rekao da Janša nije našao vremena da s njim službeno razgovara iako se već deset mjeseci nalazi na čelu najjače oporbene stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara