Slovenska vlada zaustavlja zapošljavanje "šengenske" policije?

Slovenska vlada zaustavlja zapošljavanje "šengenske" policije?
SADAŠNJA slovenska vlada zbog predizbornog obećanja o smanjenju javne uprave namjerava zaustaviti program zapošljavanja novih policijskih snaga namijenjenih zaštiti vanjske granice EUa i razmišlja o alternativama, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Kako piše list, ministar za gospodarstvo Andrej Bizjak izjavio je u ponedjeljak da će Janšina vlada napraviti sve kako bi ispunila predizborno obećanje o smanjenju zaposlenih u javnoj upravi za jedan posto na godinu, te da zato ne podupire plan o zapošljavanju novih policajaca za zaštitu šengenske granice. O tome će, navodi list, vlada možda raspravljati još ovoga tjedna.

"U Sloveniji već sada ionako imamo 30 posto policajaca na glavu stanovnika više nego susjedna Austrija", izjavio je Bizjak, dodajući da vlada među više opcija razmišlja da u kontroli vanjske granice EU-a neke dužnosti preuzmu i vojnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vladi nam nitko nije mogao potvrditi da li će raspravljati o prestanku zapošljavanja policajaca za šengensku granicu, no dobro obaviješteni izvori navode da će se najvjerojatnije za te zadaće preraspoređivati već zaposleni pripadnici policije koji rade na drugim zadaćama", navodi list.

Ranija je vlada za rješenje problema predlagala osnivanje žandarmerije, ali i usmjeravanje većeg broja zaposlenih u slovenskoj vojsci na zaštitu šengenske granice, te zajedničko korištenje specijalne i druge opreme, dodaje list.

U slučaju da bi se sadašnja vlada odlučila da dio zadaća na vanjskoj granici bude dodijeljen vojnicima, oni bi u tome sudjelovali "bez policijskih ovlasti", no bez toga je učinkovit nadzor granice teško zamisliv, a takvo bi rješenje zahtijevalo i promjene zakona o obrani, pišu u "Dnevniku" Domen Caharijas i Miran Šubic.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara