Slovenska vojska uklonila žilet žicu na dijelovima granice: "Radi se o privremenoj mjeri"

Slovenska vojska uklonila žilet žicu na dijelovima granice: "Radi se o privremenoj mjeri"

Foto: FAH

SLOVENSKA vojska već nekoliko dana uklanja opasnu žilet žicu na granici s Hrvatskom. Odluka o uklanjanju žice donesena je još proteklog tjedna, nakon što je vodostaj Kupe naglo počeo rasti te u mjestima uz hrvatsku granicu poplavio žicu.

Slovenski vojnici i jučer su nastavili uklanjati žicu, a najveći dio žice nestao je upravo na području Bele Krajine, gdje je vodostaj Kupe najviše porastao.

Ipak, iz slovenske vlade napominju da se radi samo o privremenoj mjeri te da će ograda biti vraćena kada se vodostaj rijeke vrati u normalu.

Boštjan Šefic kaže da je žica ovih dana zbog porasta vodostaja na nekim mjestima privremeno uklonjena, a dijelom će biti zamijenjena metalnom panel-ogradom bez žilet-žice, s mogućnošću prijelaza ograde na mjestima gdje se nalaze turistički kampovi, škole i na  nekim drugim mjestima.

Žica postavljena na 155 kilometara granice

Slovenija je do sada "tehničke prepreke", odnosno ogradu za migrante postavila na 155 kilometara na 44 različita sektora granice s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše su aktivnosti usmjerene tako da Slovenija ne postane džep u kojemu bi migranti ostali ako bi ih na sjeveru odbijali primiti, a priljev migranata s juga u Sloveniju ostao još uvijek jak", kazao je slovenski državni tajnik Boštjan Šefic.

Istaknuo je da nema opasnosti da Njemačka i Austrija počnuu u Sloveniju vraćati migrante kojima odbiju molbu za azil, a koji su prošli preko Slovenije, rekavši da oni u Sloveniji nisu tražili azil nego samo dobili privremenu dozvolu boravka radi prolaza kroz zemlju, te da ta dozvola boravka nakon odlaska iz Slovenije više ne važi.

Šefic: Hrvatska se drži dogovora

Prema schengenskim pravilima oni su azil trebali tražiti već u Grčkoj, prvoj zemlji EU-a na njihovu putu, a Slovenija je sve migrante i izbjeglice uredno evidentirala i identificirala, naglasio je Šefic.

"Prva država gdje su oni mogli zahtijevati azil je Grčka, a na putu do Slovenije je još i Hrvatska koja se kao kandidatkinja za Schengen po stajalištu Bruxellesa računa kao sigurna država", kazao je Šefic, dodajući da od moguće odluke Njemačke da će vraćati migrante koji su prošli kroz Sloveniju ne treba strahovati.

Hrvatska nije prisustvovala tom sastanku, ali se nadam da ćemo uskoro imati i sastanak s predstavnicima hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova, kazao je Šefic, dodavši da je pismo s prijedlogom takvog sastanka slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar uputila ministru hrvatske tehničke vlade Ranku Ostojiću, ali da još nije dobila odgovor. Šefic je potvrdio da se Hrvatska drži nedavnog dogovora da u Sloveniju šalje dogovoreni broj migranata i u dogovoreno vrijeme, ali bi Slovenija željela i precizniju identifikaciju migranata te više koordinacije u obuzdavanju migrantskog vala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara