Slovenske trgovine ubuduće zatvorene za praznike, rad nedjeljom bit će plaćen dvostruko

Slovenske trgovine ubuduće zatvorene za praznike, rad nedjeljom bit će plaćen dvostruko
Foto: Hina

SVI zaposleni u trgovinskoj djelatnosti u Sloveniji koji rade s kupcima od rujna će smjeti raditi samo 20 nedjelja godišnje, ali ne više od dvije mjesečno, a imat će pravo i na dodatak za rad nedjeljom od najmanje 5,40 eura na sat bruto, čime će im rad nedjeljom biti praktično plaćen dvostruko više nego sada, prema granskom kolektivnom ugovoru koji su potpisali sindikati zaposlenih u trgovini te udruge poslodavaca.

Zatvorene za praznike

Ugovor također predviđa da će sve trgovine, osim onih na benzinskim crpkama i sličnih, biti zatvorene na sve državne praznike koji su i za ostale zaposlene neradni.
Glavni  tajnik trgovinskog sindikata Ladi Rožič najavio je osim toga da će se prema novom kolektivnom ugovoru s početkom iduće godine povećati i najniže osnovne plaće u trgovini, većini za oko 10 posto.
Uz to, dogovoreno je da se plaće trgovaca i trgovkinja u najnižem tarifnom razredu ubuduće usklađuju s rastom životnih troškova, ali najviše do dva posto godišnje.
Novi granski kolektivni ugovor odnosi se na oko 88 tisuća zaposlenih od skoro 110 tisuća koliko ih je u toj djelatnosti.
Kao najveće postignuće u pregovorima sindikalni predstavnici istaknuli su to što će već od rujna važiti pravilo da su trgovine praznicima zatvorene, dok su do sada svi trgovci morali raditi najmanje pet nedjelja i pet praznika na godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara