Slovenski alpinisti ozlijeđeni u kanjonu Velike Paklenice

U PETAK ujutro oko 9 sati u kanjonu Velike Paklenice na Velebitu dogodila se alpinistička nesreća u kojoj su teško ozlijeđeni slovenski alpinisti 33-godišnji Frank L. i 38-godišnja Lili M., doznaje se iz Gorske službe spašavanja.

Nesreća se dogodila nekoliko minuta poslije devet sati kada su se slovenski alpinisti penjali po sjeverozapadnoj stijeni Ćuka na 599 metara nadmorske visine. U jednom trenutku ispod njih se odlomio veliki kameni blok uslijed čega su propali 15 metara u dubinu i zadobili teže ozlijede.

Ubrzo nakon nesreće intervenirala je ekipa GSS-a Zadar i jedan spasioc iz GSS Zagreb koji su ozlijeđenim Slovencima pružili prvu pomoć. Nakon toga počela je akcija izvlačenja ozlijeđenih alpinista, a obzirom na sumnju na teške tjelesne ozljede djelatnici GSS-a pozvali su helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u pomoć.

40-ak minuta kasnije u pomoć je stigla i ekipa GSS-a iz Splita, nakon čega je otpočela operacija izvlačenja unesrećenih iz područja Ćuke. Frank L. je na dno kanjona spušten oko 10.30 sati, a sat vremena kasnije izvučena je i teško ozlijeđena Lili M.

Oboje su nakon toga vojnim helikopterom prevezeni u splitsku Kliničku bolnicu na Firulama.

Iz GSS napominju kako se ovog vikenda očekuje izrazito živa alpinistička aktivnost na području kanjona Paklenice koja je jedno od omiljenijih europskih planinarskih penjališta.

Osim toga u nedjelju se u kanjonu održava "Big Wall", tradicionalno natjecanje u brzom penjanju velikih stijena, zbog čega će GSS za tu manifestaciju osigurati dežurnu ekipu spasioca.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara