Slovenski diplomat: Letica i školjkaši su dva ozbiljna incidenta

DOLAZAK Slavena Letice na Svetu Geru i proširenje uzgajališta školjaka u Savudrijskoj vali ozbiljni su incidenti, a Slovenija će Hrvatsku zbog njih upozoriti da mora postupati u duhu dobrosusjedskih odnosa, u skladu sa svojim već poznatim stajalištima, ocijenio je u četvrtak Andrej Logar, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova.

"Dolazak Slavena Letice na Svetu Geru po našoj ocjeni predstavlja kršenje dogovora o izbjegavanju incidentnih situacija, a proširenje uzgajališta školjaka u Savudrijskoj vali ozbiljno krši članke 42. i 43. sporazuma o malograničnom prometu i suradnji po kojima je potrebno drugu stranu obavijestiti o svim intervencijama u pograničnom prostoru", izjavio je Logar, dodajući kako oba događaja spadaju "u okvir hrvatske predizborne kampanje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s Letičinim dolaskom na Geru slovenski je diplomat rekao da granična crta između Slovenije i Hrvatske nije definitivno određena i da je stajalište Ljubljane da je vojarna na Geri "neosporno na slovenskom teritoriju sve do konačnog rješenja graničnog pitanja i ostvarenja graničnog sporazuma".

Slovenski mediji potvrdili su u četvrtak da se uzgajalištu školjaka blizu Kanegre približio motornim plovilom slovenski ribarski inspektor Igor Simš koji tvrdi da je stanje na uzgajalištu školjaka promijenjeno, odnosno da su postavljene nove bačve za platformu za školjke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara