Slovenski liječnik eutanazirao šest pacijenata, koristio mješavinu morfija i kalija

Slovenski liječnik eutanazirao šest pacijenata, koristio mješavinu morfija i kalija

Screenshot: YouTube/Planet TV

SLOVENSKI liječnik neurolog  Ivan Radan, kojega optužnica tereti za smrt šest na smrt bolesnih pacijenata jer im je na odjelu za intenzivnu terapiju ljubljanske neurološke klinike propisao davanje morfija, propofola i kalijeva klorida te tako ubrzao njihovu smrt, izjasnio se nedužnim, na predraspravnom ročištu održanom na okružnom sudu u Ljubljani.

"Ne priznajem krivnju niti za jednu od točaka optužnice, niti za činjenice navedene optužnici", kazao je Radan pred sudom, dodavši da je državno odvjetništvo njegov slučaj prikazalo u krivom kontekstu.
Radan je na sud doveden iz pritvora u pratnji pravosudnih policajaca, a glavna rasprava pred sudom zakazana je za veljaču.

Četrdesetdvogodišnji ljubljanski neurolog najprije je početkom prošle godine osumnjičen za smrt 83-ogodišnjeg umirućeg pacijenta, kojemu je navodno propisao mješavinu kalija i morfija te tako ubrzao njegovu smrt, iako eutanazija nije zakonom dopuštena.

Nakon toga policijska je istraga otkrila nove sumnjive slučajeve pa je u svibnju uhićen i od tada se nalazi u istražnom zatvoru.

Prvotno tvrdio da nije davao morfij u velikim količinama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnik se na početku branio tvrdeći da pacijentima nije davao morfij u velikim količinama nego je samo "fingirao" postupak eutanazije, kako bi kolege i javnost putem takve provokacije upozorio na organizacijske i druge teškoće na odjelu na kojemu umire svaki peti pacijent, jer je riječ o najtežim bolesnicima.

Eutanazija u Sloveniji zakonski i prema liječničkom etičkom kodeksu nije dopuštena pa je državno odvjetništvo Radana optužilo za šest usmrćenja pacijenata, okvalificiravši ih kao kazneno djelo ubojstva s predumišljajem "iz ubilačke strasti".

Osim toga, optužen je za neopravdano snimanje mrtvih bolesnika, na temelju fotografija i video-snimaka nađenih u njegovu stanju prilikom pretresa, za zloporabu ovlasti te za neopravdano izdavanje  recepata, uglavnom lijekova za smirenje, u vrijednosti 20.000 eura.

Prvi slučaj neopravdane eutanazije koji je nekog liječnika u Sloveniji doveo u sudnicu lani je u liječničkoj struci i javnosti izazvao polemičke rasprave, a Radan je otpušten i oduzeta mu je liječnička licenca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara