Slovenski liječnik: Speleotrerapija je "šarlatanska metoda"

JEDAN od vodećih slovenskih pulmologa šokirao je u ponedjeljak izjavom da je speleoterapija, liječenje alergijskih i plućnih bolesti u podzemnim jamama, "obična šarlatanska metoda", koja se više tiče pomodnog turizma nego medicine.

Speleoterapiju u Sloveniji službeno provodi bolnica u Sežani, a o takvom načinu korištenja podzemnih prirodnih bogatstava razmišljaju druge bolnice i lječilišta, piše list "Delo".

"Na žalost, to jer šarlatanska metoda. Ne postoji korisni utjecaj boravka u jami na bolesti pluća", izjavio je dr. Mitja Košnik, zamjenik ravnatelja pulmološke bolnice Golnik.

On, naime, smatra da su eventualna poboljšanja stanja bolesnika u jamama samo psihološke prirode.

Po pisanju "Dela", Košnik je time odgovorio na poziv jednog lječilišta da razgleda špilju blizu Celja u kojoj namjeravaju liječiti takve bolesnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, Dr. Pal Narancsik iz bolnice u Sežani već desetak godina vodi program u kojemu je sudjelovalo više stotina oboljelih od plućnih bolesti i raznih alergija.

On tvrdi da boravak u jamskim prostorima, gdje je prosječna temperatura 10 do 12 Celzijevih stupnjeva, poboljšava stanje bolesnika.

Po njegovoj teoriji, boravak bolesnika od četiri sata ispod zemlje korisno je jer se radi o ekološki vrlo čistim prostorima, sa 90 postotnom vlažnošću, velikim količinama kalcijeva i magnezijeva aerosola, te prisutnošću negativnih iona.

To znači da pozitivni utjecaji nisu samo psihološke prirode, jer takav okoliš opušta mišiće dišnih putova i opću otpornost organizma, tvrdi dr. Naranscik.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara