Slovenski ministar: Oko 50.000 potencijalnih migranata čeka na Balkanu

Slovenski ministar: Oko 50.000 potencijalnih migranata čeka na Balkanu

Foto: Hina/EPA

PREMA ocjenama slovenskog ministarstva unutarnjih poslova, na Balkanu čeka oko pedeset tisuća migranata, zbog čega su potrebne akcije koordiniranja djelatnosti na suzbijanju ilegalnih migracija u zemljama u kojima se sada nalaze ili kroz koje prolaze.

"Procjene govore da je u cijeloj regiji, uključujući i Grčku, migracijski potencijal od oko 50.000 ljudi", kazao je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Šefic u razgovoru za Slovensku televiziju, govoreći o svojim posjetima Zagrebu, Beogradu i Tirani, gdje je zadnja dva dana sa svojim kolegama raspravljao o sadašnjem stanju i mogućem razvoju događaja.

Potvrdio je da je s kolegama u regiji govorio o koordiniranju aktivnosti te o tome kako kontrolirati sadašnje stanje i ono do kojega bi moglo doći u budućem razdoblju, zbog čega će uskoro održati još više sastanaka na tu temu.

"Bilo je više ideja i inicijativa koje ćemo proučiti i vjerojatno se uskoro ponovno sastati kako bismo oblikovali neke mjere i aktivnosti", kazao je Šefic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On upozorava da na moguće odluke potencijalnih migranata djeluje bolje vrijeme za tranzit, ali i neke odluke država u kojima se nalaze.

Tražitelji azila u Grčkoj, primjerice, sada mogu s otoka u Egejskom moru, gdje su smješteni, dolaziti na kopno, no buduće bi na migracije mogla djelovati i liberalizacija viznih politika, kazao je slovenski dužnosnik zadužen za migracijsku problematiku.

Prema njegovoj procjeni, na trend porasta migracijskih kretanja ukazuju i podaci o povećanju broju ilegalnih prelazaka u Sloveniju, posebno iz Hrvatske.

Za razliku od situacije u vrijeme velike migracijske krize prije tri godine, sada 85 posto izbjeglica zatraži azil već u Sloveniji, što je veliko opterećenje za njen azilni sustav, a promjena je i u strukturi migranata jer ih većina više ne dolazi s Bliskog i Srednjeg istoka nego iz sjeverne Afrike, upozorio je Šefic.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara