Slovenski parlament pitanje "izbrisanih" poslao Ustavnom sudu

SLOVENSKI parlament većinom je glasova u utorak kasno navečer, nakon šestosatnog izvanrednog zasjedanja, odlučio da pitanje eventualnog referenduma o "izbrisanima" pošalje na prosudbu ustavnom sudu.

Takav je zaključak podržalo 48 zastupnika, a 17 ih je bilo protiv. Slovenski analitičari ocjenjuju da je parlament tako "vrući političku krumpir", koji je zadnjih tjedana polarizirao desnicu i ljevicu u parlamentu ali i slovensku javnost, za neko vrijeme odgodio, ali da bi to pitanje ponovo moglo oživjeti pred izbore iduće godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranke desnog centra koje su prikupile potrebnih 30 potpisa od 90 zastupnika parlamenta zahtijevale su da se održi referendum na kojemu bi građani doveli u pitanje nedavno zakonsko rješenje o vraćanju domicila u Sloveniji za nešto više od 18.000 "izbrisanih" neslovenaca bez državljanstva, no vlada je zauzela stajalište da bi takav potez mogao biti protuustavan.

U žestokoj parlamentarnoj debati na izvanrednoj noćnoj sjednici predsjendik slovenskih demokršćana i bivši slovenski premijer Andrej Bajuk zatražio je da državni ombudsman, nacionalni povjerenik za ljudska prava, podnese ostavku jer je klimu do koje je u Sloveniji dovela polemika o "izbrisanima" usporedio sa stanjem u Hitlerovoj Njemačkoj prije 70 godina. Zbog te neprimjerene i uvredljive usporedbe predlagača referenduma s Hitlerovim pristašama Hanžek bi smjesta trebao dati ostavku, ocijenio je Bajuk.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara