koronavirus

Slovenski premijer Janša u verbalnom ratu s novinarima

Slovenski premijer Janša u verbalnom ratu s novinarima
Foto: EPA

UZ BORBU protiv koronavirusa i njegovih posljedica slovenski premijer Janez Janša ovih dana vodi verbalni rat s dijelom medija koji ga upozoravaju da epidemiju i restrikcije ne smije koristiti protiv onih koji su kritični prema potezima nove vlade.

Slovensko novinarsko društvo najprije je oštro prosvjedovalo protiv odluke vlade da se obavijesti o razvoju epidemije i novim mjerama koje se s tim u vezi donose javnosti jednom dnevno u izjavama glasnogovornika kriznog stožera i pokojeg ministra, ali bez prisutnosti novinara, koji tako ne mogu postavljati pitanja.

U izjavi za javnost novinarski ceh navodi da je postavljanje pravih pitanja i potpitanja "ključno za demokraciju" te da je nadzor nad vladajućima bit novinarskog posla, a osobito u trenutku kad su mediji zbog samoizolacije građana postali osnovni izvor informacija.

Novinari nisu prihvatili kao uvjerljiv argument vlade da su isključeni s novinarskih konferencija zbog vlastite sigurnosti i da mogu postavljati pitanja preko elektronske pošte, te navode da postoje brojne alternativne tehnološke mogućnosti ako vlada doista želi pravu komunikaciju s javnošću, na primjer održavanje videokonferencija u realnom vremenu.

Nezadovoljstvo i žučnu reakciju premijera posebno je izazvala objava izjave predstavnice sindikata udruge Mladiplus na Slovenskoj televiziji u kojoj se kritizirala odluka vlade o postavljanju ministara i državnih tajnika u više platne razrede.

"Ne širite laži, plaćamo vas zato da u ovakva vremena informirate, a ne da lažete i obmanjujete javnost. Očito vas je previše, očito ste predobro plaćani", riječi su Janše koje je preko svog Twittera uputio vodstvu Slovenske televizije odmah nakon objave razgovora s predsjednicom sindikata Mladiplus Teom Jarc.

Premda je u tvitu nakon toga malo ustuknuo i naveo da zahvaljuje onim novinarima koji dobro rade i kojih na televiziji ima, ali da "zaslužuju bolje vodstvo", doživio je kritike struke i nove negativne reakcije javnosti.

"Premijerove izjave shvaćamo kao prijetnju zaposlenicima RTV Slovenija da će ostati bez posla ili da će im doletjeti druge sankcije ako ne budu izvješćivali onako kako odgovara trenutnoj vlasti", priopćili su novinarsko društvo i sindikat slovenskih novinara.

"Podržavamo zaposlene na nacionalnoj televiziji i upozoravamo da je ključno poslanstvo medija u demokratskom društvu da vlasti pred očima drže zrcalo. Napadi na javni servis i na medije karakteristika su autoritarnih režima", navodi se u priopćenju novinarske udruge i njihovog sindikata, te dodaje da su zabrinuti zbog opasnih praksi koje za medije uvodi nova vlada, o čemu su, kako kažu, obavijestili Europski novinarski savez i Međunarodni institut za tisak.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara