Slovenski premijer: Sjeverna Makedonija zaslužuje početak pregovora s EU-om

Slovenski premijer: Sjeverna Makedonija zaslužuje početak pregovora s EU-om
Foto: EPA

SJEVERNA MAKEDONIJA zaslužuje da već sada dobije zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU-om, izjavio je u Bruxellesu pred početak sastanka lidera zemalja članica EU-a slovenski premijer Marjan Šarec te upozorio na moguće posljedice ako to izostane.

Ako danas iz Bruxellesa Sjeverna Makedonija ne dobije zeleno svjetlo, stvari bi mogle postati "nepredvidive", kazao je Šarec pred početak sastanka na kojemu je jedna od tema i proširenje EU-a.

"Bilo bi lijepo da se EU drži svojih obećanja, a znamo inače da je pregovarački proces za ulazak u punopravno članstvo dug, vrlo dug, i da se ništa ne događa preko noći", kazao je Šarec novinarima u vezi s rezervama koje u pogledu otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ima Francuska.

Slovenija podržava politiku otvorenih vrata

"Razumijem inače stajalište da je još mnogo toga nedorečenoga i da se proširenje EU-a u ovom trenutku možda nekome ne čini potrebnim, ali početak pregovora svakako ne znači kraj tog procesa", kazao je Šarec, dodavši da odgađanje početka pregovora mnogo toga stavlja na kocku, s obzirom na to da bi to bio značajan poticaj Sjevernoj Makedoniji, posebno s obzirom na burnu povijest i odnose na Balkanu.

Slovenija ne zagovara pristup da do pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom dođe u paketu, ali ako je netko napravio sve što se od njega za pregovore očekivalo, onda zaslužuje da se s njime otvore pregovori o pristupanju, iznio je Šarec dodavši da bi takva odluka bila poticaj za makedonsko društvo da izvede potrebne reforme i transformaciju, a uz to bi bila doprinos tome da EU u Sjevernoj Makedoniji zadrži svoj kredibilitet.

Slovenija tradicionalno podržava politiku otvorenih vrata EU-a prema nečlanicama na zapadnom Balkanu, među ostalim i zbog svojih interesa u regiji, a Šarec je u ponedjeljak posebnim pismom na početak pregovora sa Skopljem i Tiranom pozvao kolege lidere u zemljama članicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara