Slovenski premijer: Zadnja događanja oko SOVA-e ne koriste slovenskim interesima

Slovenski premijer: Zadnja događanja oko SOVA-e ne koriste slovenskim interesima
Foto:Pixsell/Srdjan Ilic

SLOVENSKI premijer Marjan Šarec kazao je danas da će razmisliti o prijedlogu predsjednika države Boruta Pahora o sazivanju proširenog sastava Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog zategnutih odnosa između obavještajne agencije SOVA-e i parlamentarnog Povjerenstva za nadzor tajnih službi nakon što je SOVA osumnjičila Povjerenstvo za odavanje po Sloveniju štetnih informacija iz arbitraže s Hrvatskom.

"Već iz samog poštovanja prema instituciji predsjednika Republike vrijedno je da se o tome razmisli", kazao je  novinarima prilikom otvaranja sajma u Celju predsjednik slovenske vlade, dajući time ipak do znanja da je prema Pahorovu prijedlogu rezerviran.

Pahor je prije toga u pismu Šarecu naveo da bi bilo potrebno sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost na kojemu bi se u interesu cijele države razriješio sukob između SOVA-e i parlamentarnog Povjerenstva za nadzor tajnih službi (KNOVS), nakon najnovije informacije da je SOVA Mateja Tonina, predsjednika KNOVS-a i šefa oporbene stranke, prijavila državnom odvjetništvu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo odavanja tajne informacije.

"Specijalni rat protiv oporbe"

Riječ je o izvješću KNOVS-a o djelovanju SOVA-e tijekom arbitražnog procesa o graničnom sporu Slovenije s Hrvatskom. U javnom dijelu tog izvješća KNOVS je za neuspjeh arbitraže i povlačenje Hrvatske iz tog procesa optužio bivšeg ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, tadašnju službenicu tog ministarstva Simonu Drenik koja je u arbitraži bila agentica slovenske vlade i ovlaštena šefica projektne skupine za arbitražu te bivšeg slovenskog člana arbitraže Jerneja Sekoleca.

Tvrdnju da je objavom izvješća KNOVS-a kompromitirao Sloveniju jer je otkrio tajne podatke iz istrage Tonin je zanijekao, a uz to je napade na sebe ovih dana u medijima povezao s premijerom Marjanom Šarecom i njegovim savjetnikom za sigurnost Damirom Črnčecom.

Smatra da ga oni žele politički kompromitirati pred slovenskom javnošću i da se radi o jednoj vrsti "specijalnog rata" protiv oporbe i parlamentarnog Povjerenstva koje sam vodi.
Šarec je u izjavi novinarima povodom zaoštravanja na relaciji Toninovo Povjerenstvo - obavještajna služba kazao da s njegove strane sukob s Toninom ne postoji, a prijavu za odavanje tajne nije želio komentirati rekavši da odluku o tome moraju donijeti za to zadužena tijela.

Burna zbivanja oko SOVA-e

Zbivanje oko SOVA-e je burno jer takvu atmosferu neki osobno stvaraju, no kad bi svi radili ono za što su zaduženi, ne bi bilo nikakvih problema, kazao je Šarec, dodavši kako ga Toninove izjave da SOVA i vlada pokušavaju omesti djelovanje KNOVS-a i njegove istrage, pa i ona o nepravilnostima u kadrovskoj politici, "pomalo vrijeđaju".

Na pitanje hoće li odnos između Toninova Povjerenstva i obavještajne zajednice negativno djelovati na proces koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske na sudu EU-a u Luxembourgu, Šarec je kazao da to nije isključeno i da je sigurno da zadnja događanja oko obavještajne službe i Toninova otkrića ne koriste slovenskim nacionalnim interesima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara