Slovenski sud poništio presudu bivšem svećeniku za silovanje djevojčice

Slovenski sud poništio presudu bivšem svećeniku za silovanje djevojčice
Ilustracija: Shutterstock

U VRIJEME kad se u Vatikanu pod vodstvom pape Franje odvija skup posvećen borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika dio javnosti u Sloveniji s iznenađenjem je dočekao odluku vrhovnog suda koji je poništio osuđujuću presudu slovenskom svećeniku osuđenom za seksualno zlostavljanje, te odredio da se suđenje ponovi.

Okružni sud u Ljubljani lani je najprije u cijelosti oslobodio optužbi nekadašnjeg župnika u mjestu Preska blizu Ljubljane da je 2004. i 2005. spolno zlorabio tada maloljetnu djevojčicu kojoj je u to vrijeme bio vjeroučitelj, dok ga je nakon toga viši sud na žalbu tužiteljstva osudio na 4 godine zatvora.

Riječ je o jednom od više sličnih slučajeva slovenskih svećenika koji su zadnjih desetak optuženi za navodno zlostavljanje djece odnosno pedofiliju u kojima su žrtve o svojim iskustvima progovorile godinama nakon što su se navodni zločini dogodili.

Negira zlostavljanje

U slučaju župnika Klopčiča afera je izbila tek  2012. nakon što je djevojka koja ga je optužila liječena na psihijatrijskoj klinici, te prilikom terapije ispričala da se prilikom pokušaja momka da joj se intimno približi sjetila na događaj kad je bila seksualno zlostavljana u vrijeme kad je pohađala vjeronauk, te da joj se u toj traumatičnoj situaciji pojavilo i sjećanje na spomenutog župnika.

Okružni sud koji je Klopčiča oslobodio nije joj povjerovao. U obrazloženju presude naveo je da je opisala događaj "iz svojih snova" i da je njeno svjedočenje bilo puno "rupa", no na žalbu tužiteljstva Klopčič je bio osuđen na zatvor, nakon čega je izgubio i pravo na pastoralnu službu.

Sada je vrhovni sud poništio tu presudu iz proceduralnih razloga i odredio novo suđenje. U obrazloženju odluke suci su naveli da je viši sud koji je Klopčiča osudio na četverogodišnju kaznu zatvora to učinio, a da nije održao raspravu te da je tako kršio načelo neposrednosti i kontradiktornosti.

Bivši svećenik i dalje niječe da je spolno napao djevojčicu, a njegov je odvjetnik izjavio kako je uvjeren da će u ponovljenom suđenju biti oslobođen i da će se dokazati da nije kriv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara