Slovenski tisak: Ne popustiti pritisku SAD-a

Slovenska vlada ne smije popustiti pritisku SADa da potpiše bilateralni sporazum o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), navodi današnji slovenski tisak u komentarima o prvom sastanku američke delegacije u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova o toj temi koji je održan u utorak.

"Poruka Slovenije SAD-u je da ćemo u pogledu ICC-a slijediti Europsku uniju i ostale kandidatkinje za članstvo, piše ljubljanski "Dnevnik". List dodaje da je američka strana na sastanku slovenske sugovornike upozorila da je pitanje sporazuma za američku stranu i dalje otvoreno iako u Ljubljani nisu dobili pozitivne signale da bi se to moglo dogoditi.

Kako u glavnom komentaru navodi ljubljansko "Delo", inzistiranje na potpisivanju bilateralnog sporazuma s američke strane znači pritisak na Sloveniju, no ona je - kako dodaje komentatorica Saša Vidmajer - "preblizu Europskoj uniji da bi podlegla pritisku". Slovenska vlada ima sve adute u rukama da odbije sporazum, a odluka je pitanje njene suverene odluke, navodi list, no dodaje da su se slovenski predstavnici nakon dvosatnog sastanka zavili u "zlosutan muk", te da su sve informacije nakon njega došle od američkih dužnosnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pak navodi mariborskki "Večer", američko "uvjeravanje" Slovenije da potpiše bilateralni sporazum o neizručenju Amerikanaca ICC-u jučerašnjim je sastankom nastavljeno, a u igri je 4 milijuna dolara vojne pomoći koje Slovenija riskira ne potpiše li ga. U anketi istog lista, dvije trećine čitatelja opredijelilo se protiv potpisivanja sporazuma s SAD-om, a jedna trećina je za.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara