Slovenski učenici odlični u PISA testovima, pogledajte njihove rezultate

Slovenski učenici odlični u PISA testovima, pogledajte njihove rezultate
Ilustracija: 123RF

SLOVENIJA je zauzela 21. mjesto na lani provedenom PISA testiranju čitalačke i druge pismenosti 15-godišnjaka, koje je provedeno u 79 država, te ukupno 16. mjesto među državama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Program međunarodne usporedbe dostignuća u učenju PISA (Programme for International Student Assessment) koordinira OECD, tako da svake tri godine prikupi podatke o znanju i spretnostima u čitanju te visini matematičke i prirodoslovne pismenosti kod anketiranih 15-godišnjaka u različitim zemljama.

U lanjskoj anketi za PISA test u Sloveniji je sudjelovao 6401 učenik, a rezultati su solidni iako pokazuju mali trend pada u odnosu na neka ranija ispitivanja, objavili su slovenski mediji.

Među slovenskim 15-godišnjacima pismenost u čitanju je jednaka kao i u PISA testiranju 2015. godine, matematička pismenost je malo poboljšana, dok je smanjena ona u prirodnim znanostima.

S dobivenim rezultatima u kategoriji pismenosti čitanja (495 bodova) te s 509 bodova u matematici i 493 kod prirodnih znanosti Slovenija se uvrstila na 16. mjesto među članicama OECD-a te je iznad prosječnog rezultata za članice OECD-a, javljaju slovenski mediji.

Dobri rezultati zasluga su u prvom redu dobrog rada učenika, učitelja, ravnatelja, ali i roditelja, kazao je na konferenciji za novinare ministar za obrazovanje Jernej Pikalo.

Prema njegovim riječima, rezultati što ih u testiranjima PISA dobiva Slovenija su stabilni i iznadprosječni, ali postoji trend pada, čemu ubuduće treba posvetiti punu pozornost.

Kako prenose slovenski mediji, u ministarstvu kažu da podrobnija analiza rezultata za Sloveniju pokazuje da se snižava prosječni uspjeh kod čitalačke pismenosti, što je fenomen i u drugim državama.

Postotak učenika i učenica sa slabim rezultatima i niskim stupnjem pismenosti čitanja iznosio je 2015. godine 15 posto od svih koji su anketirani, dok je lani udio takvih povećan na 18 posto.

Time Slovenija ponešto zaostaje s odgovarajućim programom Europske unije, po kojemu taj udio mora biti ispod 15 posto, ali se još uvijek nalazi među uspješnijima u usporedbi s drugim članicama EU-a, prenose slovenski mediji u utorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara