Slovenski Ustavni sud potvrdio: Arbitražni sporazum je u skladu s Ustavom

Tekst: L.J.
Foto: Boris Kovačev (Cropix)

ARBITRAŽNI sporazum između Slovenije i Hrvatske o državnoj granici u skladu je sa slovenskim ustavom, odlučio je Ustavni sud Republike Slovenije.

Prema mišljenju suda, sporazum ne određuje granice Republike Slovenije već se njime samo utvrđuju mehanizmi za mirno rješavanje spora, objasnio je predsjednik Ustavnog suda Jože Tratnik u nazočnosti predsjednika slovenskog parlamenta Pavela Gantara, premijera Boruta Pahora i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara te pravosuđa Aleša Zalara.

Premijer Borut Pahor u ime vlade izrazio je veliko zadovoljstvo zbog danas donesene odluke Ustavnog suda te dodao kako se nakon ovoga zalaže za povlačenje prijedloga da se prije ratifikacije sporazuma održi savjetodavni referendum.

Zahtjev za procjenu ustavnosti arbitražnog sporazuma dala je slovenska vlada, a sud je odlučivao o točki 3a u kojoj se govori o određivanju granica između dviju država na kopnu i moru. Zaključio je kako je sporna točka u skladu s 4. člankom Ustava Republike Slovenije.

No, Ustavni sud nije dao mišljenje o tome treba li za ratifikaciju sporazuma dvotrećinska ili natpolovična većina u slovenskom parlamentu, stoga se nagađa kako će natpolovična većina biti dovoljna. Naime, pozitivno mišljenje suda uvjet je za nastavak postupka njegove ratifikacije u slovenskom parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara