Slovensko MVP protiv komentatorice "Dela"

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u opširnoj je izjavi za javnost danas osudilo "neodgovorno pisanje" vanjskopolitičke komentatorice ljubljanskog "Dela" Saše Vidmajer.

Slovensko MVP optužuje novinarku za stvaranje antinatovske i antiameričke histerije, te za pokušaje medijske diskreditacije ministra Dimitrija Rupela kao glavnog zagovornika ulaska u NATO i uspjeha referenduma na kojemu Slovenci 23. ovog mjeseca odlučuju o ulasku u taj vojno-politički savez.

Novinarka je bila među vodećima koji su kritizirali uključivanje Slovenije u deklaraciju skupine Vilnius 10 kojom je izražena potpora američkoj politici prema Iraku, i onima koji su izražavali mišljenje da slovenska vanjska politika pod Rupelom vodi "bezličnu diplomaciju" bez utjecaja i europske profilacije.

"O aktivnostima slovenskih diplomata nećemo posebno obavještavati novinarku Vidmajer. Ne znamo kakvi su njeni obavještajni kanali, no ako bude željela početi s profesionalnim i odgovornim pisanjem, spremni smo joj pojasniti osnovna vanjskopolitička i diplomatska pravila", navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u vezi njenog članka o proameričkim aktivnostima slovenske misije u New Yorku, objavljenog u "Delu".

Priopćenje navodi i više aluzija da je "obavještajni kanal" "Delove" novinarke bivši predsjednik države Milan Kučan.

Kučan je inače u ponedjeljak za slovenski radio izjavio da podržava učlanjenje Slovenije u NATO, ali da je sadašnja vlada na pogrešan način vodila kampanju pred referedume o uključenju u EU i NATO jer se bavila formom i "nepotrebnim" ustavnim promjenama umjesto da je biračima predstavila sadržaj odluke pred kojom stoje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara