Slovensko-hrvatska koprodukcija ˝Zujanje u glavi˝ u Zagrebu

Slovenski kandidat za Oscara 2003., film ´Zujanje u glavi´, snimljen u slovenskohrvatskoj koprodukciji, premijerno će biti prikazan večeras u kinu ´Europa´, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Film redatelja Andreja Košaka, priča je o zatvorenicima Centralnog zatvora Livada 1970. koji tijekom TV prijenosa košarkaške utakmice započnu opću pobunu. Osnuju ´malu slobodnu zatvoreničku državu´ koja se ubrzo pretvara u tiraniju sitnog prevaranta i zatvorskog bibliotekara.

Košak i Dejan Dukovski napravili su scenarij po istoimenom romanu slovenskog pisca Drage Jančara, alegoriji o društvenom i ljudskom nasilju koje proizlazi iz čovjekova osobnog nezadovoljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Andrej Košak režiser je ´Outsidera´, najuspješnijeg slovenskog filma od osamostaljenja, a scenarist Dejan Dukovski dobio je 1998. u Veneciji nagradu Fipresci za scenarij filma ´Bure baruta´.

U sufinanciranju filma sudjelovalo je hrvatsko Ministarstvo kulture i zagrebački ´Gral film´.

Film je na slovenskom nacionalnom festivalu u Portorožu osvojio nagradu za glazbu (Saša Lošić) i scenografiju (Pepi Sekulič). U glavnim su ulogama Jernej Šugman, Ksenija Mišič, Uroš Potočnik, Radko Polič, Bogdan Diklić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara