Slučaj 38/95: 10 optuženika izvuklo se zastarom, bivšem policajcu uvjetna nakon 15 godina suđenja!

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Arhiva (ask-split.hr)

POTKRAJ prošlog mjeseca splitski Županijski sud konačno je zaključio predmet 38/95. Od jedanaest optuženika, deset ih se izvuklo zastarom! Na uvjetnu kaznu zatvora osuđen je tek drugooptuženi Nermin Kerić, bivši prometni policajac, koji je s trojicom kolega bio optužen za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja. Ostatak optuženičke klupe sastojao se od osoba koje su policajce poticale na zloporabu kako bi naplatili osiguranje od izmišljenih prometnih nesreća. 

Upozorenje Državnog odvjetništva bez reakcije

Djeluje nevjerojatno, ali većina se optuženika izvukla relativnom zastarom, do koje je došlo zbog nerada dvoje raspravnih sudaca koji su bili zaduženi za predmet od podizanja optužnice 1995. godine. Nisu napravili nijednu radnju pa je jedno po jedno djelo počelo odlaziti u zastaru.

Državno odvjetništvo upozorilo je još 2001. godine na nužnost zakazivanja rasprave kako bi se izbjeglo nastupanje zastare, no od toga nije bilo neke velike pomoći.

Da su samo potražili adresu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakazala je i kontrola sudaca. Ništa nisu poduzeli predsjednik suda Igor Benzon, a ni šef Kaznenog odjela Vinko Cuzzi. Da je predmet 38/95 u ozbiljnim teškoćama uvidio je tek sudac Vlado Živaljić, bivši tužitelj Uskoka, koji ga je preuzeo lani od starijih kolega.

Obustavio je postupak protiv desetorice zbog niza apsolutnih i relativnih zastara. Tužilaštvo nije našlo ništa sporno u njegovom rješenju, nisu se ni žalili. Na optuženičkoj klupi preostao je tako tek Nermin Kerić, koji je imao nesreću da je uredujući sudac tamo negdje 2002. godine tražio adresu kako bi mu uručio optužnicu. Premda po svojoj naravi banalna, ta je radnja bila dovoljna da prekine zastarni rok. 

Protok vremena

Nakon 15 godina (ne)suđenja, bivši policajac Kerić osuđen je na 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje na dvije godine. Ima i obavezu vratiti 30-ak tisuća kuna štete Jadranskom osiguranju.

Otegotna okolnost Keriću je bila to što je djelo počinio kao državni službenik koji je po naravi svog posla morao štiti državu upravo od takvih kaznenih djela. Olakotne su mu okolnosti bile  neosuđivanost, primjereno držanje u postupku, složena obiteljska situacija te protok vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara