Slučaj "Eronet" posvađao vlasti BiH i međunarodnu zajednicu

REGULATORNA agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (CRA) pokrenula je postupak za izdavanje trajne licence za uspostavu mobilne telefonske mreže tvrtki ´Eronet´ iz Mostara no taj je postupak izazvao pravu buru negativnih reagiranja u tijelima vlasti Federacije BiH.

CRA je postupak licenciranja ´Eronet´-a kao trećeg GSM operatora u BiH pokrenula nakon što je općina Grude početkom tjedna kupila paket dionica ove tvrtke od ´Hercegovačke banke´ koja je pod prinudnom međunarodnom upravom.

Prodajom 4,48 posto dionica koje su ranije na nejasan način dospjele u posjed tvrtki ´Alpina-komerc´ iz Širokog Brijega ´Cro Herc´ iz Mostara i ´Hercegovina osiguranja´, ´Eronet´ je formalno stekao status javne tvrtke u djelomičnom državnom vlasništvu i po toj osnovi ima pravo na besplatnu dodjelu licence za koju bi, u drugom uvjetima, morao platiti na stotine tisuća eura.

Pod ovim uvjetima besplatne licence za GSM mrežu ranije su dobili BH telekom iz Sarajeva i Telekom Srpske iz Banja Luke.

Hrvatske telekomunikacije iz Mostara drže kako je sporni paket od 4,48 posto dionica ´Eronet´-a njihovo vlasništvo koje je protuzakonito prodano tvrtkama povezanim s vrhom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) te traže da se te dionice naprosto vrate u posjed zakonitih vlasnika.

Odluka privremene upraviteljice ´Hercegovačke banke´ Tobby Robinson da proda ove dionice općini Grude iz HT-a Mostar opisana je kao zavjera međunarodne zajednice kojom će se opljačkati BiH a na mala vrata omogućiti ulazak na bosanskohercegovačko tržište moćnog Deutsche Telecom-a koji kao većinski vlasnik Hrvatskog telekoma (HT) Zagreb ujedno kontrolira i 49 posto dionica ´Eronet´-a.

Agencija za privatizaciju Federacije BiH objavila je u petak kako je tijekom ranijih provjera utvrđeno da je 1999. godine obavljen protuzakoniti prijenos vlasničkog udjela paketa od 4,48 posto dionica ´Eronet´-a s tadašnjeg HPT Mostar (koji je naknadno razdvojen na HT i Hrvatsku poštu) i ´Hercegovačke banke´ na tri hercegovačke tvrtke.

Tada je naloženo da se dionice ponovo vrate HPT Mostar no to nikada nije učinjeno, podsjeća Agencija za privatizaciju Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Besim Mehmedić ovim je povodom sazvao izvanrednu konferenciju za novinstvo kako bi objavio da je federalna Financijska policija dobiti zadaću istražiti okolnosti pod kojima su famozne dionice prodane općini Grude.

Mehmedić raspolaže informacijom kako je ovaj paket dionica promijenio vlasnika za oko 800 tisuća konvertibilnih maraka (400 tisuća eura) no te novce zapravo nitko nije vidio jer je privremena uprava ´Hercegovačke banke´ na taj način zapravo ´prebila´ neka dugovanja s općinskim vlastima.

Stajalište je federalnih vlasti kako je protuzakonito to da jedna općina kupuje dionice neke tvrtke poput ´Eronet´-a te da to može učiniti samo država odnosno, u konkretom slučaju, Federacija BiH.

Mehmedić je izrijekom potvrdio sumnja da iza svega stoje interesi njemačke telekomunikacijske tvrtke.

Vlada Federacije za sada je odlučila predložiti obustavu privatizacije ne samo ´Eronet´-a nego i HT Mostar te BH telekoma iz Sarajeva sve dok se sudskim putem ne rješi pitanje je li Federacija zakoniti vlasnik 4,48 posto dionica ´Eronet´-a.

Sukladno tome treba biti ispitano i to pod kojim okolnostima je HT Zagreb postao vlasnikom 49 posto dionica hercegovačkog GSM operatora.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić najavio je kako će Regulatornoj agenciji za komunikacije također predložiti da do potpunog konstituiranja novih vlasti obustavi postupak izdavanja licence ´Eronet´-u.

Novo Vijeće ministara kao jednu od prvih konkretnih zadaća imat će rješavanje ovoga problema na kojemu se prelama niz različitih političkih i financijskih interesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara