Slučaj koji je potresao regiju: Istraga o samoubojstvu 14-godišnjaka, moguće zatvaranje škole

Slučaj koji je potresao regiju: Istraga o samoubojstvu 14-godišnjaka, moguće zatvaranje škole

Screenshot: YouTube

POKAŽU li se točim tvrdnje o brutalnom vršnjačkom zlostavljanju 14-godišnjeg dječaka, koji je u prosincu prošle godine u Sarajevu počinio samoubojstvo, škola u kojoj se to dogodilo bit će zatvorena, najavio je u četvrtak predsjednik vlade Sarajevske županije Elmedin Konaković.

Nakon ogromnog publiciteta kojega je dobio slučaj samoubojstva dječaka Mahira Rakovca, nekadašnjeg učenika Internacionalne osnovne škole na Ilidži pokraj Sarajeva, o svemu je tijekom dana raspravljala županijska vlada.

Njen predsjednik Konaković novinarima je nakon sjednice kazao kako je za sada još rano za zaključke jer pravosudna istraga i dalje traje, a čekaju se i rezultati izvanrednog inspekcijskog nadzora nad školom, kojega je naložilo županijsko ministarstvo obrazovanja.

Potvrdio je ipak kako nije isključeno poduzimanje drastičnih mjera poput zatvaranja škole, iako za to ne postoji jasan zakonski okvir.

"Ukoliko bude utvrđeno da su navodi u medijima istiniti, bilo koja škola, nebitno je li javna ili privatna, bit će zatvorena", kazao je Konaković.
Vlada je zaključila kako je nužno pooštriti zakone koji sankcioniraju vršnjačko nasilje i to na svim razinama.

Internacionalna osnovna škola na Ilidži djeluje u sastavu lanca obrazovnih institucija u vlasništvu islamskog učenjaka Fetullaha Gulena.

Očuh i majka tragično preminulog dječaka Dubravko Lovrenović i Alisa Mahmutović naknadno su iznijeli niz optužbi na račun škole tvrdeći kako je Mahir tamo bio izložen sustavnom zlostavljanju zbog kojega je pretrpio trajnu traumu koja ga je i natjerala na samoubojstvo.

Ustvrdili su kako su nastavnici u školi znali za to zlostavljanje, a u njemu su i sami sudjelovali i nisu ništa učinili da zaštite dječaka.

Iz škole su odbili komunicirati s medijima oglasivši se tek priopćenjima u kojima su naveli kako ništa nisu znali o navodnom zlostavljanju, a javnost su uputili da razloge za samoubojstvo dječaka "potraži negdje drugdje".

Sustavno zlostavljanje kojemu je četrnaestogodišnjak bio izložen u osnovnoj školi i zbog čega je ostao toliko traumatiziran da je počinio samoubojstvo skočivši s osmog kata zgrade u kojoj je stanovao zbivalo se u sredini u kojoj se bilježi stalni rast prijavljenih kaznenih djela čiji su počinitelji osobe mlađe od 18 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara