"Slučaj Lora": O uzrocima smrti civila svjedočio patolog splitske bolnice

NA ŽUPANIJSKOM SUDU u Splitu danas je svjedočenjem sudskog vještaka i patologa splitske Kliničke bolnice dr. Šimuna Anđelinovića o uzrocima smrti dvojice civila nastavljeno suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin 1992. u Vojnoistražnom centru Lori u Splitu.

Dr. Anđelinović, koji je 1992. obavio obdukciju mrtvih tijela Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, civila za čiju se smrt optuženi terete, u cijelosti je potvrdio svoje prijašnje iskaze i obdukcijske nalaze po kojima je smrt obojice posljedica višestrukih ozljeda, odnosno nasilja nad njima.

Kneževićeva smrt bila je nasilna i nastupila je od akutne upale pluća, koja se razvila zbog zadobivenih ozljeda, rekao je Anđelinović, istaknuvši kako su vanjskim pregledom i obdukcijom pronađene oguljotine na koži, krvni podljevi na licu i glavi te otok mozga.

Po njegovu stručnom mišljenju riječ je o teškim ozljedama koje su prouzročili udarci tupo-tvrdim predmetima, dok su strijelne rane, vidljive na Kneževićevoj desnoj podlaktici i potkoljenici, okarakterizirane kao lakše ozljede od ranjavanja iz ručnoga vatrenog oružja.

Za Gojka Bulovića patolog je također ustvrdio da je umro nasilnom smrću te da su ozljede, odnosno prijelomi i podljevi nastali udarcima tupo-tvrdim predmetima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po optužnici Knežević je pretučen kad je 12. lipnja 1992. pokušao pobjeći iz Lore, pri čemu je ranjen iz vatrenog oružja. Nakon nekoliko dana preminuo je u splitskoj bolnici. Isti dan u Lori je premlaćen i Gojko Bulović koji je također preminuo u bolnici.

Danas je svjedočila i bivša supruga prvooptuženog Tomislava Duića Tanja Belobrajdić, koja je u prijepornu razdoblju 1992. bila voditeljica službe dežurstva 72. bojne Vojne policije i često je dolazila u Loru. O onome što se događalo s Kneževićem i Bulovićem samo je načula, a imena je zapamtila iz tiska.

U uredu svojega tadašnjeg supruga nije vidjela ni induktorski telefon ni tragove krvi.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara